Траса аутопута Београд – Сарајево кроз БиХ и даље мистерија

Изградња аутопута Београд – Сарајево требало би да почне идуће године, али траса кроз БиХ још није позната.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписала је у недјељу у Истанбулу, током турско-српског бизнис форума, меморандум о сарадњи с турском грађевинском компанијом “Ташјапи”, која ће урадити финансијске и техничке приједлоге неколико пројеката у Србији.

- Реклама -

– Договорили смо се да следеће године морамо имати завршену документацију, модел финансирања и почетак изградње – рекла је Михајловићева и додала да ће делегација компаније “Ташјапи” идућих дана посјетити Србију да би био убрзан рад на пројектима рехабилитације регионалних путева, као и градња обје дионице аутопута Београд – Сарајево које се налазе у Србији, од Кузмина до Сремске Раче и од Пожеге до Котромана, односно границе са БиХ.

– Што се тиче БиХ, чињеница је да су ту постојали проблеми у вези са тим која ће то рута бити, али Србија је рекла “ми смо спремни и за једну и за другу руту” – истакла је Михајловићева и додала да је важно да буде направљен тројни меморандум Србија – Турска – БиХ и одређена рута будуће саобраћајнице.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић је истакао да се Српска држи својих стратешких докумената.

– Имамо неколико пројеката који не искључују један други, а то су веза коридора 5Ц од Вукосавља преко Брчког, Бијељине и граница са Србијом, затим рута од Источног Сарајева, преко Пала, Сокоца, Рогатице и Вишеграда и брзи пут Бијељина – Зворник. Што се тиче договора са Турском, РС није укључена у то и не знамо шта је договорено, али у сваком случају, како год буду текли разговори неће моћи без уважавања става Српске – рекао је Трнинић.

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime