spot_img
spot_img

Тајни купци обишли земље региона, ево гдје је БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Босна и Херцеговина и ове године је на првом мјесту међу земљама у региону према квалитети услуга на продајним мјестима.

Достигавши резултат од 83,93 одсто БиХ је истовремено остварила и највећи пад резултата упоређујући резултате по државама и то за 3,69 процената у односу на прошлу годину.

Показали су то резултати 15. истраживања квалитете услуга у региону ‘Регионална услуга-ГУЕСТ’ које је од 1. јуна до 7. јула провела агенција Хераклеа из Хрватске у сарадњи с агенцијама за тајну куповину из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије.

Тајни купци посјетили су укупно 800 продајних мјеста из различитих области – аутоиндустрија, бензинске пумпе, финансијска индустрија, малопродаја, туристичко-угоститељски објекти и објекти услужних дјелатности.

У истраживању се мјере основни елементи квалитете услуге, а то су: поздрав, утврђивање потреба/жеља купаца, познавање производа, нуђење додатног производа те захвала на посјети, према акрониму енглеске ријечи ГУЕСТ (гост) за Греет, Ундерстанд, Еxплаин, Суггест, Тханк.

На другом мјесту је ове године Сјеверна Македонија с резултатом од 78,63 одсто и највећим порастом од 3,04% у односу на 2022., а на трећем мјесту је Словенија с резултатом од 78,60%. С резултатом од 73,33% четврта је Црна Гора.

Хрватска је заједно с Црном Гором и Србијом испод овогодишњег просјека који износи 73,94% те је заузела пето мјесто с резултатом од 69,68%. Србија је и ове године остварила пад од 1,61 процента, па је с резултатом од 66,31% на шестом мјесту.

Категорија која је у свих шест земаља региона остварила најбољи укупни резултат, као и претходних година, је категорија познавање производа, 93,81%, иако биљежи пад од 0,58% у односу на претходну годину.

Као и раније, најлошије рангирана категорија је нуђење додатног производа, која је остварила укупни резултат од 38,17%, а уједно је забиљежила и највећи пад у односу на претходну годину – за 10,21 одсто.

Проматрано по дјелатностима, ове године највећи пораст за 8,13% и најбољи резултат (89,63%) су оствариле услужне дјелатности и избациле су аутоиндустрију с дугогодишњег првог мјеста.

Малопродаја се већ низ година за редом истиче као дјелатност с највише простора за унапређење, а ове године је остварила резултат од 67,56% те пад у квалитети услуге у односу на претходну годину, за 3,14%. Пад у односу на претходну годину забиљежен је и код бензинских пумпи, за 3,29%.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img