Сваки 10. грађанин БиХ има оружје по закону!

- Реклама -

Подаци истраживања Координационог одбора за контролу малог и лаког наоружања. Процјена је да је у Босни између 150.000 и 750.000 комада у нелегалном посједу. БиХ мора да уведе оштрије казне.

У Босни и Херцеговини регистровано је 341.324 комада оружја. Како је Координациони одбор за контролу малог и лаког наоружања БиХ израчунао, то значи да око 10,4 одсто грађана има исправе о оружју, или да сваки десети грађанин у БиХ има оружје по закону!

- Реклама -

– У Федерацији БиХ пребројали смо 168.548 комада оружја, у Републици Српској 168.550, а у Брчко дистрикту 4.226 комада. Од кантоналних МУП, у Тузланском кантону је највећи број легално регистрованог оружја – 37.415 комада – каже Ермин Пешто, председавајући овог Координационог одбора и замјеник министра безбједности БиХ.

Процјењује се, нагласио је он, да је у БиХ у нелегалном посједу између 150.000 и 750.000 комада малог и лаког оружја.

Социолог Иван Шијаковић каже, за “Новости”, да проблем друштва у БиХ није законито оружје које посједују грађани, већ управо оно нелегално којег има дупло више него легалног.

– Због огромне количине нелегалног оружја у БиХ имамо и проблем са криминалом, јер особе из криминалног миљеа, нажалост, лако долазе до тог нелегалног оружја. Осим тога, нелегално оружје је доступно и млађој генерацији. БиХ мора озбиљно да поради на закону о посједовању оружја и да уведе оштрије казне за грађане ако се код њих пронађе нелегално оружје. Само оштријим казнама може се сузбити и посједовање нелегалног оружја – каже Шијаковић.

УНИШТЕНО 14.000 ТОНА

УНДП са Министарством одбране БиХ ради на уништавању вишкова нестабилне муниције у БиХ путем домаћих капацитета и регионалне сарадње, а у протеклих 10 година у БиХ је уништено више од 14.000 тона вишка нестабилне муниције.

Кад се говори о прикупљању и уништавању оружја у БиХ, током 2017. године реализоване су три велике акције у оквиру којих је прикупљен и уништен 10.801 комад и дио оружја, што у односу на раније године представља изузетан резултат.

Упоређујући овогодишњи резултат са онима ранијих година, Ермин Пешто је напоменуо да је од 2013. до 2016. године, кад је спровођена координисана кампања подизања свјести грађана на прикупљању и збрињавању незаконитог наоружања, широм БиХ укупно прикупљено и уништено више од 11.000 комада и дијелова малог и лаког оружја.

Акције прикупљања и уништавања наоружања током 2017. године спроведене су у априлу, јулу и децембру уз подршку Европске комисије, УНДП и Регионалног центра за контролу лаког и малог наоружања Сисак.

– Реализацијом тих акција дат је велики допринос побољшању цијелокупне стабилности у БиХ и региону. Прикупљање и уништавање ове количине малог и лаког оружја резултат је успјешног рада свих полицијских агенција у БиХ у борби против илегалне трговине наоружањем – рекао је Пешто.

Кад је ријеч о законима који регулишу легално посједовање наоружања, замјеник министра безбједности је напоменуо да је БиХ специфична и да 12 закона регулише питање оружја у посједу грађана, од којих је девет усклађено са директивама ЕУ.

Руководилац Сектора УНДП за правду и безбједност Слободан Тадић нагласио је да је БиХ лидер у региону кад је ријеч о стратешким документима о питању контроле малог и лаког наоружања.

Тадић је истакао да УНДП подржава све реформске процесе које спроводе Министарство одбране и Министарство безбједности и ангажован је на контроли наоружања у БиХ.

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime