Штрајк глађу у карантинима у Зеници, Сарајеву, Маглају…

Након што су држављани БиХ смјештени у карантин хотела Зеница одбили храну и ступили у штрајк глађу исто су учинили и поједини изоловани грађани на подручју Сарајева, Маглаја и општине Добој југ.

Према писању сарајевских медија десетине особа којима је одређена изолација у карантину започело је у понедјељак штрајк глађу протестујући против таквог третмана и тражећи да им се омогући самоизолација у кућним условима.

Федерални штаб цивилне заштите донио је одлуку да се држављани БиХ смјештају у 28-дневни карантин у установе у којима ће имати све оно што им је потребно за нормално функционисање.

На подручју Зеничко-добојског кантона су одабрана четири смјештаја и то три хотела и један мотел, а прво незадовољство изразили су грађани смјештени у хотел Зеница.

Већ прве вечери су казали да је овакав начин карантина незамислив те да не желе бити дио система који на штету свих других грађана њима плаћа 28-дневни смјештај у хотелу са четири звјездице те су тражили кућну изолацију уз пријетњу да ће ступити у штрајк глађу ако се то не догоди.

Како ништа није подузето, грађани који су с границе превезени у ове смјештајне јединице у ЗДК ступили су у штрајк глађу, преноси Klix.ba.

“Од синоћ нико не једе. Никоме не отварамо врата, па ни да нам температуру измјере. Један човјек већ три дана ништа није јео, а ако овако настави, умријеће”, казао је Мирсад Шушић који се налази у хотелу Зеница те додао:

“Отишао сам од своје куће, жене и дјеце прије 52 дана у Хрватску на посао, да бих чекао све да се ситуација поправи, нисам долазио 50 дана. Ево вратио сам се у петак након чега ме је наша власт затворила као највећег криминалца. Здрав сам, немам фамозну грипу и од синоћ су људи у хотелу ступили у штрајк глађу. Шта ће се даље дешавати, то је до наше власти.”

Министар здравства и предсједник Штаба Министарства здравства Зеничко-добојског кантона Аднан Јупић данас је посјетио грађане у хотелу “Зеница” и потврдио да 86 особа штрјкује глађу.

“Ја сам их замолио да прекинуо штрајк глађу, што они категорички одбијају. Од мене су тражили да им се неко из Федералног штаба цивилне заштите обрати и да им да објашњења за нека питања на која ни ја нисам имао одговоре у овом тренутку”, изјавио је новинарима министар Јупић.

По његовим ријечима, особама у карантину пренио је и једну добру вијест, а то је препорука Федералног министарства здравства да се вријеме карантина, према смјерницама Свјетске здравствене организације, скрати с 28 на 14 дана уз обвезно тестирање након чега особе из карантина, ако је тест на цовид-19 негативан, могу бити пуштене кућама.

Штрајк глађу је започела је и група грађана која тренутно борави карантину Студентског дома Бјелаве у Сарајеву јер нису пуштени кућама након 14 дана.

У разговору за Н1 тврде да су већ 16 дана у карантину и да им се још нико није обратио упркос позивима и апелима надлежних.Међу особама које штрајкују глађу има и породица с дјецом.

“Нико није дошао нити нас звао. Контактирали смо јутрос канцеларију министра Исмира Јуске и рекли су да ће нас звати данас. Међу нама има људи који нису тестирани, а овдје смо 16 дана. Неки су и јуче одбили храну, а јутрос око 50 нас штрајкује глађу. Мој лични проблем је тај што ме је овај карантин коштао фирме. Не могу радницима плате да исплатим. Али идемо до краја, истјерао сам ја и горе од овога”, рекао је Зерин Нуркановић који се вратио из Шведске.

Мајка двоје дјеце, од којих је једно петомјесечна беба, такође се придружила штрајку глађу.

“Штрајкујем без обзира што дојим бебу. Јако сам исцрпљена и не спавам по четири сата у току дана. Једна је соба, дјеца различито спавају и ријетко одморим. Нисам се одупирала, како свима тако и мени, али ево и након дана се ништа не дешава. Психички и физички не могу више”, казала је она.

Казала је како одјећу пере на руке и суши на радијатору, те да, због тога што се не стигне осушити све, зна обући и мокру одјећу када им долазе радници који дијеле храну.

“Полако психички сви попуштамо, а надлежни дају изјаве како је све супер”, рекао је један од грађана смјештених у карантин.

Klix.ba наводи да у Студентском дому Бјелаве тренутно бораве 154 особе, а штрјкачи наводе да не добијају адекватну храну, лијекове, како нису (ре)тестирани и немају никаквих информација о томе колико траје период изолације и када ће моћи напустити Бјелаве.

Сматрају да су им људска права нарушена истакнувши како су групе које с дошле послије њих у Тузли тестиране и пуштене кући. Надлежене моле за помоћ и реакцију поручујући да су на рубу живаца те да ће им, када изађу свима бити потребна помоћ психијатра.

Федерална ТВ јавља да је у појединим мотелима који тренутно служе као карантин почео штрајк глађу. Наиме ради се о мотелу Конак у Добој Југ гдје је штрајк глађу започело 11 особа и мотел Бистрица у Маглају у којима је у штрајку 16 особа. Ове особе такође не излазе из својих соба.

 

 

 

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime