Шта и ко тјера младе из БиХ: Безнађе, песимизам и страх од сутрашњице

Млади у Босни и Херцеговини када погледају у будућност виде безнађе, економску нестабилност, незапосленост, рад за џепарац, песимизам и константан страх од некога и нечега – новог рата, странке, комшије, „дугог језика“, другачијег мишљења, друге вјере…

Због тога, већина младих се труди да избјегне овакву судбину па своју будућност радије замишљају у некој од земља ЕУ, САД-у, Канади, Аустралији…

„Млади људи данас једноставно не виде своју будућност у БиХ, не виде наду, не виде бољу перспективу. Економија стагнира, индустрија је практично непостојећа, државни органи се „спрдају“ са грађанима, памет не може доћи до изражаја, квалитет живота није најсјајнији, политичари испуњавају своје хирове и жеље, а младима се пружа могућност или да буду бунтовници, или да на овај или онај начин постану обични и да постану дио средине која сваког мјесеца спаја крај са крајем или да их пијавица партократије узме под своје“.

Овако Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права види стање у којем се налазе млади људи у БиХ. И зашто би онда, пита се саговорник портала 6yka.com, у таквој атмосфери и они који су успјели да се финансијски стабилизују, остали и сутра подизали своју дјецу у еманацији предворја Мордора, кад могу отићи у Ривендел тј. Њемачку или Аустрију.

„Џабе је некоме и добра плата и сређене финансије када је цјелокупно друштво око њега негативно и завијено у сивило, без назнака да би се ситуација могла промијенити набоље у скорије вријеме“, прича Лучка наглашавајући да је одлазак из БиХ постао практично једини начин на који млади могу да остваре сопствену будућност која је достојна човјека.

„Један од разлога због којег се млади одлучују да оду из земље је свакако немогућност запослења у БиХ, као и фактичка немогућност напретка у својој струци. Чак и уколико неко успије да нађе посао, то је често посао за који је преквалификован и за који је плаћен у висини џепарца тинејџера у државама са Запада. Дакле, младом човјеку је нпр. много боље да ради такав посао у иностранству, за много већи новац, и уз могућност да на различите начине напредује у том друштву, него да овдје животари без икакве наде за напредак,“ наводи Лучка и додаје да, поред осталих стандардних разлога, као што су веће могућности, квалитет живота или боље образовање „вани“, ту је такође једна ситуација у БиХ друштву која је састављена од разних мањих фактора, а која често зна бити окидач за одлазак у иностранство.

„БиХ је држава у којој је свега „мало“ и у којој је све „малô“. Људи остављају своје породице, пријатеље, језик и културу јер су овдје слабе образовне установе, малене библиотеке, постоји недостатак културе и културних догађаја, пасимизам постаје свакодневица, животни стандард је веома лош и постоји константан страх од некога и нечега – новог рата, странке, комшије, „дугог језика“, другачијег мишљења, друге вјере, различитог етницитета итд. Одређени број младих људи једноставно жели да „види свијета“ и да прошири своје хоризонте, а не да остане у друштву у којем је најбитније чији си, како се зовеш и да ли вјерујеш и ако вјерујеш да ли је то вјера у правог бога“, објашњава Лучка за портал 6yka.com.

Са овим се слаже и Амела Сачић из Института за развој младих КУЛТ која наводи да је бесперспективност главни разлог одласка младих, док је незапосленост на списку разлога за одлазак тек на петом или шестом мјесту.

“Ово су резултати истраживања нашег Института. Према подацима истраживања које смо рализовали у периоду од јула до аугуста 2017. године, млади одлазе јер не виде да ће у њиховој земљи ускоро бити боље, односно да не виде властиту бољу будућност, а као разлоге наводе и незадовољство узроковано политичком ситуацијом, присуство корупције, незапосленост, превелику заступљености националних, вјерских и ратних питања, те незадовољство послом и примањима. У наведеном истраживању учествовало је 720 испитаника из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске, особа у доби од 15 до 35 година које су се већ одселиле из наведених земаља у протекле три године или су покренуле процес исељавања с намјером да у блиској будућности напусте своју земљу”, рекла је Сачићева и додала да су млади у БиХ, према свим показатељима, незадовољни образовним и здравственим системом, квалитетом слободног времена, али и чињеницом да им се у овој земљи не пружа довољно прилика.

“Свједоци смо бројних успјеха младих људи из БиХ, који буду остварени и примјећени тек када ти исти млади људи напусте земљу. Млади у свим нашим истраживањима изражавају незадовољство и када је у питању запошљавање, али и спремност на додатно усавршавање, волонтирање или покретање властитог бизниса када би им се за то пружила подршка. Млади често указују на недостатак практичне наставе, а послодавци да млади долазе на тржиште рада неспремни.”

За крај питали смо наше саговорнике шта је потребно промјенити да би млади људи видјели своју будућност у БиХ.

Прије свега, да бисмо задржали младе људи у БиХ, потребно је унаприједити однос органа и институција на ентитетском, државном и локалном нивоу према омладини, без уплитања појединачних, партијских и сличних уских интереса и играрија.

Потребно је такође да млади људи и њихови интереси не служе само за скупљање поена у политичким борбама, него да буду стављени у прве редове при борби за напредак (коју би такође требало покренути) и то према њиховом знању и могућностима. Младима треба дати прилику да се докажу и да покажу да су спремни да земљу воде напријед.

Потребно је створити друштвени амбијент у којем млади људи желе да остану, стварају своје породице, раде и живе животом достојним човјека.

Потребно је да се изађе из зоне сивила и младима понуди било каква перспектива, која није црна или сива.

Укратко, потребна је револуција свијести и функционисање система. Система који није партократски и квазиелитистички и свијести која треба да престане бити малограђанска, постајући бар мало авангардна.

 

 

 

 

(6yka.com)

1 komentar

  1. Kakva je drzava ostavljaju cijele porodice bez ikakvih primanja. Kada netko na vrhu uzme sve a tebi neda nista to se jednom rijecu zove FAŠIZAM a šefovi koji to odlučuju FAŠISTI. To je najblazi naziv za takve ljude!!!!!!!!!
    BRČKO..2017-2018 gNASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime