Расту ријеке, расте и страх грађана

Нагло топљење снијега и киша која је падала подигли су ниво Драгочајке, а у мјештанима буди страх од нових поплава, јер је рјечица у порасту и пријети да се излије из корита, прича нам Марина Стојановић, мјештанка бањалучког приградског насеља Драгочај.

Она, као и многи становници у БиХ који живе у близини ријека и потока, страхује да не дође до поплава, јер се болно искуство од прије четири године не заборавља.

“Потребно је хитно ријешити проблем који нам доносе водоток ријеке Драгочајке и мост на њој, а због којих долази до плављења наших објекта при сваким мало јачим падавинама”, истиче мјештанин Драгочаја Рајко Петровић.

Како каже, корито ријеке би требало проширити и продубити, док је, са друге стране, мост доста низак и узак, те при већим падавинама понаша се као брана, а ниво воде се у кратком року диже и плави околне куће и објекте.

Младен Ћућун, шеф бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, казао је да за сада нема опасности од изливања ријеке Врбас ни других мањих водотока.

“На терену су припадници Цивилне заштите и ватрогасци, који су спремни за интервенцију. Од мањих водотока, појачан доток има ријека Драгочајка, али не пријети изливање”, рекао је Ћућун.

Из Републичке управе цивилне заштите РС (РУЦЗ) казали су да још није било изливања ријека.

“Пратимо ситуацију свих ријека. Врбас, Сана и Уна, биљеже раст водостаја, али све ријеке су испод редовне коте одбране од поплаве”, казали су из РУЦЗ.

Због наглог топљења снијега, у порасту су сви водостаји на подручју приједорске регије, која се припрема за могуће поплаве. Због тога је јуче у Костајници одржан састанак представника Цивилне заштите из те општине и Приједора, Новог Града и Козарске Дубице, у складу с програмом заштите од поплава Владе РС и на иницијативу директора Републичке управе цивилне заштите.

Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите, казао је да не пријете никакви значајнији проблеми с ријекама у Федерацији.

Истиче да, подстакнути ранијем искуствима, надлежене екипе не треба да се “уљуљкају”, те да не треба ништа препустити случају.

У добојској Цивилној заштити истичу да Добоју за сада не пријети опасност од излијевања Босне иако се притока Спреча излила на подручју општине Петрово.

Рајко Јурошевић, шеф Службе цивилне заштите града Зворника, рекао је да проток воде на хидроелектрани Мали Зворник износи 1.545 метара кубних у секунду и за сада нема опасности од излијевања Дрине из корита.

Водостај ријеке Саве у благом је порасту, дуж цијелог тока кроз Посавски кантон.

Усљед убрзаног отапања снијега, водостаји свих ријека на подручју Бијељине у знатном су порасту. Водостај ријеке Саве је такође у сталном порасту. За претходна 24 часа водостај је порастао за 60 цм, с тенденцијом даљег раста. Водостаји мањих ријека Јање, Гњице и Лукавца такође имају тенденцију раста.

Слободан Кнежевић, Шеф Одсјека цивилне заштите општине Градишка, каже да не очекује да ће наредних дана бити већих поплава на подручју ове општине.

Игор Ковачић, метеоролог, казао је да ће наредна три дана бити веома топло са драстично вишим температурама у односу на претходни период.

“Данас очекујемо између 10 и 15 степени, у суботу 18, а у недјељу 20 степени, с тим да ће у дане викенда бити више облака уз појачан јужни вјетар, гдје ће сњежног покривача остати само још на западу, у вишим предјелима”, казао је Ковачић.

Наводи да се нове падавине могу очекивати почетком сљедеће седмице.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime