spot_img
spot_img

Ptičiji grip u Sarajevu: Oboljeli labudovi u Pionirskoj dolini

Published:

spot_img

Virus samo u teoriji može preći na ljude, kaže dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

Visoko patogena ptičija gripa, podtip H5, utvrđena je kod dva labuda o ZOO vrtu Pionirska dolina u Sarajevu, saopšteno je danas iz Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

“Na području ZOO vrta u sklopu RZC ‘Pionirska dolina’ dana 28.02.2017. godine laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu je dijagnostičkom pretragom utvrdila prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5, kod dva labuda”, navodi se u saopćenju.

U ovom trenutku se vrši laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa, dodaje se u saopćenju.

“Najvjerovatnije se ponovo radi o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Evrope, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju”, dodaju iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Mjere sanacije

Ovim povodom održan je sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti u proširenom sastavu sa predstavnicima nadležnih kantonalnih službi i u ovom trenutku se provode mjere sanacije žarišta u skladu sa odredbama legislative na snazi.

“U skladu sa do sada prikupljenim informacijama i načinom držanja, bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom sa divljim migratornim pticama. Kancelarija za veterinarstvo BiH ponovo obavještava sve vlasnike peradi da pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica”, navodi se u saopštenju i dodaje kako će „nadležna tijela nastaviti sa provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu”.

Nema direktne opasnosti po ljude

Visoko patogena ptičja gripa, podtip H5, samo u teoriji može preći na ljude i to u slučaju direktnog kontakta, rekao je za Al Jazeeru dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

Fejzić je naveo kako je popularni ZOO vrt zatvoren, te kako nema opasnosti za posjetioce.

“Trenutno se provode sve mjere, uklanjaju se uzorci i uskoro će biti završeno. Nakon toga idemo sa redovnim nadzorom. Imamo već, nažalost, dobra iskustva sa tim kriznim situacijama i sve se radi u skladu sa najboljim praksama”, istakao je on u razgovoru za Al Jazeeru.

Profesionalna reakcija

Fejzić ističe kako se radi sve što je potrebno, sve mjere koje će spriječiti bilo kakvu mogućnost širenja virusa.

“Nemamo još doduše potvrdu da se radi o tom soju, pretpostavka je da je to ovaj soj N8 koji u teoriji može da bude prenosiv na ljude. U praksi se to još nije desilo tako da nema razloga za paniku, moram istaći kako je sve urađeno vrhunski profesionalno”, dodao je.

Ipak je istakao kako se sa virusima “ne zna jer je to živa materija” i ništa se ne može reći sa 100-postotnom sigurnošću.

“Praksa kaže da, kada imate ovakvu situaciju, uzrok uklonite i trenutno se završava uklanjanje uzroka. Radi se o pticama koje su inventar zoološkog vrta”, dodao je Fejzić.

Podcrtao je kako se virus može prenijeti samo direktnim kontaktom sa oboljelom pticom, te kako virus na čovjeka ne može preći zrakom.

“Ono što nauka zna je da ovaj tip ne prelazi sa čovjeka na čovjeka, nema nijedan slučaj da se to desilo. Druga stvar je da nemamo potvrdu o N8, a ako je to, onda se zna da je bilo prenosa virusa ali nema oboljenja, treba razlikovati prijenos i nošenje virusa od oboljenja virusom”, kazao je Fejzić, te dodao kako će odluku o ponovnom otvaranju Pionirske doline donijeti nadležna inspekcija u skladu sa rizikom.

 

 

 

(Al Jazeera)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img