Предузећа "Брчко Гас", "Трансјуг Л" оптужена за превару у привредном пословању - nula49.com
spot_img
spot_img

Предузећа “Брчко Гас”, “Трансјуг Л” оптужена за превару у привредном пословању

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против предузећа Брчко Гас д.о.о Брчко и Трансјуг Л д.о.о. Д. Жабар, те њихових директора за злоупотребу положаја или овлаштења и превару у привредном пословању извршену у вези с набавком возила за Вијеће министара БиХ.

Директор Брчко Гаса Симо Бркић (69) оптужен је за злоупотребу положаја или овлаштења у вези с преправкама на возилу марке Ауди, док је Душко Софреновић (44), директор Трансјуга, оптужен за превару у привредном пословању у вези с испоруком аутомобила без карактеристика и опреме тражене јавним тендером.

Софреновићу је стављено на терет да је од Брчко Гаса набавио возило марке Ауди Q7 ФСИ Qуаттро типтрониц за цијену од 134. 250,00 КМ и испоручио га Вијећу министара БиХ, иако свјестан да то возило не посједује тражене карактеристике и опрему наведену у јавном тендеру. Сумња се да је он сачинио и овјерио отпремницу и рачун лажно приказујући да испоручује возило с нарученим карактеристикама и опремом, за које је Трансјугу Л исплаћен износ од 219. 900,00 КМ. С друге стране, Бркићу је стављено на терет да је рад сервисне службе у Брчко Гасу пропустио ускладити с правилима произвођача Ауди омогућивши забрањене преправке на возилу продатог Трансјугу Л. Сумња се да је он одговоран за сачињавање радног налога и записника о демонтирању и монтирању дијелова с циљем да се лажно прикаже да је на возило за Вијеће министара извршена уградња свих оригиналних дијелова, који су недостајали приликом испоруке.

С тим у вези, Софреновић је оптужен за кривично дјело преваре у привредном пословању (из члана 245 став (3) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ), док је Бркић оптужен за кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења (из члана 377 став (1) Кривичног закона). За ова кривична дјела оптужена су и предузећа, која су заступали, и то због одговорности за распологање противправно оствареном имовинском користи у износу од 85.650, 00 КМ (Трансјуг Л), односно за пропуштање надзора над законитошћу рада запослених (Брчко Гас). Након просљеђивања Основном суду Брчко дистрикта БиХ оптужница, којом је Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ предложило и одузимање имовинске користи прибављене кривичним дјелом, у цјелости је потврђена.

Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img