spot_img
spot_img

Пирамидална превара из Брчког нови аларм лаковјернима

spot_img
spot_img

Посљедњи случај из Брчког, гдје се грађанима обећавала брза и лака зарада док сједе за рачунаром, “кликају и лајкају” производе који су наводно повезани с највећим свјетским интернет-трговинама, поново је скренуо пажњу на нашу лаковјерност и опасност да преваре пријете на сваком кораку.

Уплићу људе

У питању је пирамидална интернет-превара под називом „eMagnetix“ или „Easy Magnetix“. Расте великом брзином и уплиће нове људе у своју схему. Фирма је званично регистрирана 31. маја ове године као “Magnetix software tech” д.о.о. у Дистрикту Брчко. Почетни капитал је 100 КМ. Финансије за ову фирму нису доступне.

Пирамидална интернет-превара, на коју је насјео велики број грађана БиХ, подразумијевала је уплату депозита за улазак у систем, затим је било потребно „кликати“ огласе и позивати пријатеље да и они раде исто, све до момента док се не схвати да обећане зараде нема.

– Преваре су око нас, у физичком и виртуелном свијету, било их је, бит ће их, само се начини извршења мијењају – каже Саша Петровић, инспектор Федералне управе полиције, експерт за цyбер криминал.

Појашњава да постоје бројни начини преваре који се временом унапређују, а у питању је веома тешко доказиво кривично дјело.

– Сад је модерно улагање у виртуелне валуте, дигитални маркетинг, а увијек схема функционише на исти начин. Прва група која уложи почне да добива новац, на њихову препоруку улазе други, онда то расте, све до момента кад дође до урушавања комплетне пирамиде. Због изговора попут свјетске кризе, ЦОВИД-а, имали смо разних примјера. Најгоре је што људи остају у убјеђењу да ће добити новац – појашњава Петровић.

Налози из Африке

Радио је на бројним истрагама, које показују колико смо лаковјерни, али и колико жудимо за зарадом преко ноћи и без много труда, али епилог је увијек исти – зараде само професионални преваранти који живе на овај начин. Жртве у БиХ могу пронаћи криминалци из свих дијелова свијета.

– Најчешће су нигеријске преваре. То су оне поруке да сте добили насљедство, али да требате уплатити провизију. Или преваре попут оне у којој корисници интернета добију е-маил наводно од руководиоца полиције у БиХ, а и то је из Нигерије. Или да им је рачунар инфициран вирусом који је открио да гледају порнографију, да ће то бити објављено ако на рачун у Лиону не уплати неки износ, а пратећи траг новца видите да је власник рачуна извјесни Мбету Сесеку, негдје из Африке. То су преваре које трају откако постоји интернет, а и даље људи уплаћују. Као прије рата, кад су се на Жељезничкој станици играле оне шибице. Сви су знали да је превара, а и даље су играли – истиче Петровић.

Упозоравала људе на ТикТоку

Тиктокерица Беатриса упозоравала је на превару из Брчког.

– Од уплаћених 500 КМ ја сам добила само 140 марака у двије исплате током 11 дана. Послије тога су нестали. Користили су мој утјецај да их препоручим другима, а ја сам мислила да помажем народу. Дијелите видео како бисте помогли другима да не уплаћују и губе новац – навела је у једној од видеопорука на ТикТоку.

Ни шеика ни пара

Саша Петровић упозорава да људи недовољно обраћају пажњу на садржаје које читају те подсјећа да ни на интернету, као ни у свакодневном животу, ништа није бесплатно, те да је циљ свих примамљивих понуда крађа података или новца. Својевремено је наводио примјер грађанке БиХ која је насјела на причу богатог арапског шеика на крстарењу, који јој је затражио позајмицу, уз обећање да ће тражени износ бити враћен чим пристане у луку. Убрзо се испоставило да нема ни шеика, ни пара. У питању су, каже Петровић, тзв. романтичне или љубавне преваре, које су у свјетским статистикама на другом мјесту по обиму материјалне штете.

 

 

(avaz.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img