Пад цијена горива у РС, у Бијељини најјефтиније

Због пада цијене сирове нафте на свјетском тржишту и ниже цијене у рафинеријама у окружењу од којих дистрибутери у РС набављају гориво дошло је до појефтињења горива и на већини пумпи у РС, те је тако цијена горива по литру пала за око 0,05 КМ у Бањалуци и Приједору, док је у Бијељини цијена нижа чак и за око 0,15 КМ.

У једној бензинској пумпи у Бањалуци су нам рекли да је цијена дизела пет и бензина у уторак била 2,24 КМ, а јуче је дизел пет смањен на 2,20, док је бензин смањен на цијену од 2,21 КМ по литру.

“Квалитетнији дизел који имамо био је 2,35 КМ, а сада је 2,30. Код нас је гориво појефтинило четири-пет фенинга”, кажу у овој пумпи.

До појефтињења је дошло и на другим пумпама, гдје је дизел пет раније био 2,22 КМ, бензин 2,20 КМ, а сада је цијена и једног и другог горива 2,19 КМ.

Приједорчани такође од јуче плаћају гориво нешто јефтиније у односу на претходни период, јер како су нам рекли на једној пумпи у Приједору, дошло је до појефтињења и дизела пет и бензина са 2,23 КМ на 2,21 КМ.

Цијена горива по литру у Бијељини је имала значајнији пад, те грађани Бијељине гориво плаћају јефтиније и за око 0,15 КМ по литру.

“Гориво је било 2,12 КМ, али је прије неки дан снижено на 2,06, док сада цијена по литру и дизела и бензина кошта око 1,92 КМ”, кажу на једној бијељинској пумпи.

Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, каже да је дошло до снижења горива у РС за 0,07 до 0,10 КМ по литру у зависности од територије гдје се бензинска пумпа налази и пословне политике дистрибутера нафте и нафтних деривата.

“Разлози су пад цијене сирове нафте на свјетском тржишту дужи период и нижа цијена у рафинеријама у окружењу од којих дистрибутери у РС набављају гориво”, каже Берак и додаје да је неизвјесно прогнозирати колико ће трајати тренутно стање на свјетском тржишту, али да је важно напоменути да су дистрибутери нафте и нафтних деривата и даље цјеновно најнижи у региону.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, каже да је дошло до благог појефтињења горива, те да би цијене требало да буду и ниже него што су сада, с обзиром на цијену на свјетском тржишту.

“Сваки фенинг појефтињења горива значи за наше пословање, али ово је заиста мало, јер свака цијена дизела за нас превознике преко 1,70 у амбијенту у ком радимо је превисока. Знамо да постоји слободно формирање на тржишту цијене горива, али нама ово смањење заиста не значи много”, истиче Грбић.

Додаје да су цијене нафте у РС различите од града до града, али да не зна због чега.

У Удружењу “Нафтни комитет БиХ” подсјећају да цијене горива у БиХ зависе од цијена по којима се увозници снабдијевају од рафинерије, те од фиксних давања држави која су неосјетљива на глобалну цијену сирове нафте.

“Вјерујемо да би могло доћи до пада цијена горива у БиХ, што је већ и случај на појединим бензинским станицама у РС. Очекујемо да ће се тај тренд наставити и на станицама у ФБиХ, како би грађани ипак осјетили побољшање у овом смислу. Тренд смањења цијене барела је условљен глобалним макроекономским показатељима и нико са сигурношћу не може предвидјети даље кретање цијене барела сирове нафте”, кажу у “Нафтном комитету БиХ”.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime