spot_img
spot_img

Олујно невријеме погодило Словенију па Хрватску, стиже и у БиХ

spot_img
spot_img

Поједине дијелове Словеније четврти дан заредом погодило је јако невријеме, падао је град и дувао оркански вјетар.

Невријеме које је стигло из Словеније накратко је у Загребу изазвало грмљавину, вјетар и пљусак. Meђутим, брзо је прошло. Пао је пљусак, али је брзо и престао. Још увијек мало грми и облачно је, али се већ почело разведравати, јавља 24 сата.

И у БиХ и Србији се очекују временске непогоде, хидрометеоролошки заводи су издали упозорење. У области од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата у петак и суботу послије подне и увече очекује се јака грмљавинска активност, упозоравају метеоролози.

За већи дио БиХ издато је наранџасто упозорење за данас и сутра због локалних пљускова, праћени грмљавином и појачаним вјетром, а могућа је и појава града.

Невријеме од 18 часова

Невријеме праћено ударима вјетра јачине преко 80 километара на час очекује се данас у послијеподневним часовима, рекла је Милица Ђорђевић из Републичког Хидрометеоролошког завода Републике Српске. Ђорђевић је за РТРС прецизирала да би невријеме требало да почне око 18.00 часова.

– Олујни удари вјетра опет ће бити уз ријеку Саву. Након првог удара би требала да услиједи мала пауза, и онда опет крећу неповољне временске прилике у вечерњим часовима. У том другом удару вјетар неће бити толико јак – рекла је Ђорђевићева.

Драган Кос из Цивилне заштите Републике Српске упозорио је грађане да се не крећу у близини објеката гдје се очекује пад неких предмета.

Упозорење РХМЗ-а

Да подсјетимо, Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је упозорење да се у петак и суботу послије подне и увече очекује јака грмљавинска активност уз понегдје крупан град, краткотрајно олујне ударе вјетра и изоловано орканске ударе вјетра. Додају да је тачну локацију иницијације, премјештања и јачине самих непогода унапријед тешко одредити, али је већа вјероватноћа појаве у северним, западним и централним крајевима Србије.

– За конкретне локације ћемо издавати хитно упозорење на грмљавинске непогоде један до два часа унапред – напомиње РХМЗ.

Очекује се бурна ноћ

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је за РТС да се у ноћи између петка и суботе и суботе и недјеље поново могу очекивати јаке грмљавинске непогоде и то првенствено на подручју Војводине, Подриња, Мачве, дијела Шумадије и Београда. Наглашава да је мала вјероватноћа да се понови невријеме какво је Србију задесило у сриједу.

Ипак, поручује да упозорења РХМЗ-а треба озбиљно схватити и бити свестан потенцијалне опасности.

Катастрофа у Словенији

Словенија се опоравља од јучерашњег невремена. Надлежни су интервенисали у више од 40 општина у Горењском, Штајерском, Засавју, Долењском и Посавју. Било је поплављених домаћинстава, оштећених путева, а покренута су и клизишта. Поједина насеља остала су без електричне енергије.

Најгоре је било у Војнику, гдје су хитне службе реаговале на више од 100 локација. Тамо је уништено више од 50 кровова. Градоначелник Бранко Петре је за Радио Словенија рекао да је ријеч о катастрофи:

– Овдје имамо катастрофу. Кровови су попуцали, а не можемо ни да избројимо колико је дрвећа пало. Цијело брдо према Стрмцу се срушило. Све се срушило – рекао је Петре.

Словенци упозоравају да су се двије јаче олујне ћелије формирале дуж границе са Италијом и да путују ка истоку.

Наранџасти метео-аларм и у Хрватској

Хрватски Сабор је сједницу данас започео минутом ћутања за страдале у разорном невремену које је у сриједу погодило континентални дио државе. Као и у Србији, у Хрватској метеоролози најављују нестабилно вријеме, а на снази је наранџасто упозорење за готово цијелу земљу.

Синоћ је невријеме преко Словеније стигло у Загорје. Црни, олујни облаци с грмљавином захватили су кумровечки и клањечки крај, а падао је и град величине ораха.

Хрватска ватрогасна заједница саопштила је да је имала готово 3.000 интервенција у санирању посљедица олујног невремена, а у којима је учествовало 8. 600 ватрогасаца.

Како знати колико сте удаљени од олује

Удаљеност од олује у километрима можете процијенити тако што ћете израчунати вријеме између сијевања и удара грома у секундама и затим тај број подијелити са три, јавља РТС.

МУП Србије је објавио савјете како се треба понашати у случају невремена, као и како поступити пре него што невреме наступи како бисте се заштитили.

 

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img