Од Авганистана до БиХ са непокретном сестром на леђима - nula49.com
spot_img
spot_img

Од Авганистана до БиХ са непокретном сестром на леђима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Откад се званичне забиљешке воде у Босну и Херцеговину је ушло око 20.000 миграната, који су на свом путу до бољег живота и бијега од рата прешли преко трња и камења.

Тај пут за многе од њих још увијек није завршен.

Међу њима су и Јунус Зазаи из Авганистана и његова непокретна полусестра Дурдана. Путујући “балканском рутом” Јунуз је своју сестру буквално носио на леђима, али су сада “запели” у Босни и Херцеговини, те не могу да наставе свој ка Француској гдје су се запутили.

Како пише “Ослобођење”, њих двоје су десет пута покушали да пређу границу и уђу у Хрватску, односно на територију ЕУ, али у томе нису успјели. Када их граничари примјете Јунус и Дурдана нису у стању да бјеже, па буду враћени у хотел “Седра” код Цазина, гдје и данас бораве са другим мигрантским породицама.

“Ми смо побјегли из Авганистана, гдје је јако тешко живјети. Нема школе, нема посла, нема новца, нема хране. Талибани и исламски екстремисти су свугдје, то није живот за нас и ми желимо да одемо што даље”, прича за поменути лист двадесетједногодишњи Јунус.

Како додаје, њихова дестинација је Француска гдје живе родитељи непокретне дјевојчице. Јунусови родитељи су и даље у Авганистану, гдје вјероватно с нестрпљењем очекују вијести од сина.

Са Јунусом и Дарданом је и дјевојчицина рођена сестра Амина.

“Никад се не бих одвајао од Дурдане, она треба моју помоћ”, каже овај храбри младић.

Закључио је да му сестре нису терет, и замолио да се надлежним институцијама пренесе апел да им помогну да ступе у контакт са Дурданиним родитељима, не би ли неко од њих дошао по њих.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img