Лажни поштари користили печате пропале фирме из Брчког

Полиција и бањалучко тужилаштво окончали су истрагу против тројице превараната из Србије који су грађанима у Српској продавали поштанску сандучад под изговором да су радници „Пошта Српске“.

Оптужени су држављани Србије Дарко Бебић (32), Петар Васић (27) и Стеван Миловановић (32), сви из Ваљева. Међутим, неизвесно је да ли ће и када почети суђење оптуженим преварантима обзиром да су држављани Србије, недиступни тужилаштву, па постоји могућност расписивања међународних потерница.

Извор Српскаинфо близак истрази открио је да је оптужени Петар Васић већ обавестио суд како није у могућности доћи на суђење, јер се налази на лечењу у Психијатријској клиници.

- Реклама -

Према документацији из истраге која је у поседу портала Српскаинфо утврђено је да су Бебић и саучесници у децембру 2017. године дошли на територију Републике Српске.

“По доласку су разрадили план према којем су се лажно представљали као радници „Пошта Српске” и обилазили породичне куће. Прича им је била увек иста, а грађанима су говорили како морају купити поштанску сандучад коју им нуде, јер им у противном поштари више неће доносити пошиљке”, објаснио је извор Српскаинфо из истраге.

Додаје како су грађане „саветовали” да у складу са законом морају да поседују поштанско сандуче за примање поште.

Свако сандуче наплаћивали су од 20 до 30 марака.

“Приликом сваке продаје поштанског сандучета, оштећеним лицима издали су и предали лажни нота рачун – признаницу са износом купопродајне цене и печатом правног лица – друштво са ограниченом одговорношћу за пружање услуга „Фиксна телефонија“ Брчко Дистрикт”, пише Српскаинфо.

Занимљиво је да су се Бебић и саучесници током саслушања бранили како су радници поменутог предузећа из Брчког.

Међутим, на основу доказа које је прикупило тужилаштво неспорно је утврђено да предузеће, односо друштво са ограниченом одговорношћу за пружање услуга „Фиксна телефонија” Брчко Дистрикт не послује још од 2016. године и да је несолвентно.

“Бебић и саучесници нити су били запослени радници наведеног предузећа, нити су овлаштени од стране тог предузећа да користе печат и у име предузећа издају и оверавају признанице особама које су куповале поштанску сандучад”, навео је извор Српскаинфо из истраге.

Истрага није утврдила укупан број жртава које су лажни поштари из Србије успели преварити у Републици Српској, али се у истражној документацији наводе имена десеторо Бањалучана који су своја искуства поделили са полицијом и који би требали бити сведоци у будућем кривичном поступку, уколико до њега уопште дође.

“Број преварених грађана је сигурно већи, али се они по правилу у оваквим ситуацијама не желе додатно излагати срамоти, јер су били жртве превараната”, навео је извор из истраге.

Подсетимо, преваранти из Србије откривени су у јануару прошле године у једном хостелу у Бањалуци, након чега су ухапшени.

Иако се у првим данима претпостављало да су преваранти варали грађане на ширем подручју Републике Српске, односно од Зворника до Бањалуке, за сада је подигнута само једна оптужница и то Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Полиција је након хапшења пронашла и запленила 18 поштанских сандучића, бјанко оверене признанице, као и друге предмете који су део материјалних доказа.

Оптужница

Према оптужници која је у поседу Српскаинфо држављани Србије Дарко Бебић (32), Петар Васић (27) и Стеван Миловановић (32) су боравили у Бањалуци у периоду од децембра 2017. године до 11. јануара 2018. године.

Лажно се представљајући као запослени радници предузећа “Поште Српске” оштећеним лицима, те другим за сада неутврђеним оштећеним лицима за новчани износ од по 20 марака продавали су метално поштанско сандуче смеђе боје, доводећи оштећене у заблуду.

Приликом сваке продаје поштанског сандучета, оштећеним лицима издали су и предали лажни нота рачун предузећа „Фиксна телефонија“ Брчко Дистрикт. Оптужени се терете за кривична дела преваре, лажног представљања, те фалсификовања исправа.

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime