Kuće i imanja obnovljeni, ali ožiljci ne blijede

Nikad neću zaboraviti maj 2014. godine, kada je sve što smo imali voda uništila za manje od 15 minuta. Takve rane teško zacijele. Često sanjam kako voda polako nadolazi u kuću dok se borim da izbavim djecu na sigurno.

Ovako za “Glas Srpske” započinje priču penzionerka Ankica Dervenić iz Šamca, prisjećajući se 15. i 16. maja 2014. godine, kada su katastrofalne poplave pogodile Srpsku. U kući ove porodice voda je došla gotovo do prvog sprata.

- Реклама -

Sve je počelo, priča Dervenićeva, ujutru, dok je iz kuće izašla tek u 16 časova, kada su spasioci čamcem došli po nju.

– Mislila sam da se više nikad neću vratiti u svoj dom. Ispred mene je bilo ogromno jezero, u koje su kuće polako tonule – kazala je Dervenićeva i dodala da i danas sa svakom kapi kiše navire bujica straha i panike, jer živi na samo 500 metara rijeke Bosne.

Voda je u kući, kaže, bila dva i po mjeseca, dok je ona to vrijeme sa porodicom provela kod sestre u Gradačcu.

– Tek sad, poslije tri godine, mogu reći da polako stajemo na noge. Prije nekoliko dana završili smo i kupatilo koje je, takođe, uništeno u poplavama – rekla je ona i dodala da sve to ne bi bilo moguće bez pomoći institucija RS i stanovnika.

U Doboju je vodena stihija odnijela 11 ljudskih žrtava i oštetila 2.890 stambenih jedinica i 950 privrednih objekata. Vlada RS i međunarodne organizacije uložile su 35 miliona maraka u obnovu ovog grada.

– Strašno, vidiš ide prema tebi talas, veliki, bukti, a da ideš, ne znaš kud ideš – rekao je Mina Karahmet.

Katastrofalne poplave u maju 2014. godine nisu zaobišle ni Semberiju, čiji su stanovnici pretrpjeli ogromnu štetu.

O tome svjedoči jedan od većih poljoprivrednika na ovim prostorima Radiša Rikanović iz Brodća kod Bijeljine. Voda je u njegovom domaćinstvu, kaže, bila viša od 130 centimetra.

– Sve je uništeno, od kuće i pomoćnih objekta do usjeva – rekao je Rikanović i dodao da je šteta procijenjena na 112.000 KM.

Uprkos vaučeru, koji je dobio posredstvom Fonda solidarnosti u iznosu od 9.300 KM, kaže da mu je trebalo mnogo vremena da se koliko-toliko oporavi od poplava.

– Uspjeli smo da saniramo štetu, da se vratimo kući i na imanje. Ipak, rane su još duboke, zbog toga sam obolio – kazao je Rikanović, koga su tokom poplava posjetili predsjednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Stanovnik prijedorskog naselja Rasavaci, uz samu rijeku Sanu, Dragan Babić pretrpio je štetu od 55.000 maraka.

– Stradalo je 1.350 koka nosilja, ali eto poslije nekoliko godina uspio sam da vratim kapacitet i da nastavim sa poslom – rekao je Babić i naglasio da je zadovoljan podrškom grada.

Šef Odsjeka Civilne zaštite u Prijedoru Dušan Vranješ podsjetio je da su značajnu pomoć imali od Vlade RS koja se ogledala u dodjeli novca, hrane, goriva, stočne hrane i slično. Istakao je da se značajan broj domaćinstava, gazdinstava i privrednih subjekata još nije potpuno ekonomski oporavio.

Ožiljci od poplava, u kojima je stradalo više od 20 osoba, a na hiljade porodica evakuisano iz svojih domova, i dalje se vide u Doboju, Derventi, Banjaluci, Janji, Čelincu i drugim lokalnim zajednicama u RS, te u desetak opština u FBiH.

Katastrofalne poplave 2014. godine u RS nanijele su štetu koja je procijenjena na oko dvije milijarde maraka.

Farma goveda

Farma goveda Čede Borojevića iz Šamca, na kojoj je u majskim poplavama 2014. godine stradalo 341 grlo, uspjela je da se oporavi od milionskih gubitaka, te danas broji 400 grla i isporučuje više od milion litara mlijeka godišnje.

Borojević je rekao Srni da je procijenjena šteta četiri miliona KM te da se oporavio zahvaljujući porodici, radnicima, prijateljima i međunarodnoj zajednici.

– Na dan poplave imao sam 441 grlo, a preživjelo je stotinu. Zamislite kolika je biološka vrijednost s jedne strane, a finansijska sa druge – kaže Borojević.

Borojević je rekao da je na njegovoj farmi danas prisutna zapadnoevropska produktivnost i da ima proizvodnju od 9.500 litara mlijeka u jednoj laktaciji.

Podatak Vlade RS

Sa računa Fonda solidarnosti isplaćeno:

• 87 miliona KM u elektronskim platnim karticama (obuhvaćeno 20.500 domaćinstava)

• 12 miliona KM za sanaciju štete u poljoprivredi (obuhvaćeno 19.815 gazdinstava)

• 5 miliona KM za direktnu pomoć budžetima opština i gradova

• 6 miliona KM privrednicima Doboja

• 3 miliona KM privrednicima Šamca

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime