spot_img
spot_img

Klubovi nemoćni pred nepravdom: Visoke cijene žalbi štite sudije u BiH

spot_img
spot_img

Iako su često nezadovoljni suđenjem, klubovi u Bosni i Hercegovini u gotovo svim sportovima, zbog visokih cijena rijetko upućuju zvanične žalbe, pa arbitri uprkos greškama često ostaju nekažnjeni.

Poslednji slučaj kada se klub nije žalio na suđenje je rukometna utakmica Maglaj – Borac, u kojoj su Banjalučani bili nezadovoljni arbitražom ali su propustili priliku da se žale.

Direktor rukometnog kluba iz grada na Vrbasu Vladimir Branković objašnjava da je upućivanje žalbe savezu uzaludan trud, ali i unapred bačen novac.

– Postoji nekoliko stepena žalbi ali u poslednjih nekoliko godina nije bilo ozbiljnijeg sankcionisanja sudija, a oni koji su grešili i dalje najnormalnije sude. Da bi se uputila žalba potrebno je da se komesaru uplati 500 KM, a u roku od 48 sati se moraju naznačiti detalji, ukoliko se odbije kazna drugi je stepen takmičarska komisija, a ova žalba košta 1.000 KM – rekao je Branković i dodao:

– Dakle da bismo uputili žalbu potrebno nam je ukupno 1. 500 KM, a sa tom žalbom ne dobijamo apsolutno ništa. Dešava se da sudije jednostavno direktno utiču na rezultat, mi se nakon toga žalimo, potrošimo novac, žalba se odbije. Upravo zbog toga mi, iako smo drastično oštećeni, nismo iskoristili pravo da se žalimo na suđenje u poslednjoj utakmici protiv Maglaja, međutim, ovo je ozbiljan problem koji bi morao da dođe na dnevni red. Čast sudijama koje pošteno obavljaju svoj posao ali nažalost postoje i oni koji to ne rade – rekao je Branković.

U fudbalskoj Premijer ligi taksa koja se plaća na žalbu za suđenje je 1.000 KM. Klub ima rok da uputi žalbu 48 sati nakon meča i treba novac da uplati odmah. Jedina mogućnost je da klub unapred traži izuzeće nekih arbitara za koje smatra da su ih u prethodnom periodu oštetili.

Kada je u pitanju košarka situacija je slična. Za podnošenje žabe potrebno je platiti 1.000 KM s tim da kapiten ekipe pre potpisivanja zapisnika mora da najavi žalbu i objasni na šta se tačno žali, a klub mora prvi naredni radni dan do 12 časova da uplati novac kako bi se žalba razmatrala. U slučaju da se žalba usvoji klubu se vraća novac ali to se do sada nikada nije dogodilo.

Presedan u rukometu

Jedini slučaj poništene utakmice nakon žalbe dogodio se nakon meča Hercegovina Nevesinje i Krajine iz Cazina, zbog dva poništena gola u 4. i 58. minuti, a meč je završen nerešenim rezultatom 25:25. Iako je komesar za suđenje uočio materijalne greške, zbog kojih je poništio utakmicu, sudijski par Eldar Hurić i Goran Smajlović kažnjen je sa samo dve utakmice nedelegiranja.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img