spot_img

Кинески купус из срца Семберије

Published:

- Advertisement -

Агроном Ристо Арсеновић из Црњелова код Бијељине, који се на свом имању бави пољопривредном производњом, као и већина мјештана овог краја надалеко познатог по узгоју купуса, паприке и лубенице, дошао је на необичну идеју и почео да узгаја кинески купус.

– Ове године почео сам да сарађујем са Задругом „Еко грин“, која извози домаће производе на тржиште Русије. У сарадњи с њима, дошао сам на идеју да поред домаћег, семберског купуса експериментално засијем на око 12 дунума и кинески купус. Уговорена цијена је 0,50 КМ по килограму. Жеља ми је била да пробам нешто ново и да видим да ли кинески купус може да успијева у семберској равници – рекао је Арсеновић.

Прва берба показује да у овом поднебљу може да се узгоји ово поврће са Далеког истока, те да не захтијева неке посебне услове. Кинески купус произведен у срцу Семберије спреман је за тржиште.

Према ријечима Арсеновића, земљиште у Семберији је погодно за узгој поврћа.

– Када је у питању примјена агротехнике приликом узгоја, нема разлике у односу на домаће врсте купуса, с тим што је кинески расађен неких двадесетак дана послије домаћег купуса, па је самим тим смањен и број прскања. Урадио сам два прскања против инсеката бувача и лептира, штеточина које га нападају – рекао је Арсеновић додавши да је кинески купус захвалан за узгој јер има кратак период вегетације, а цијене расаде су исте као и код домаћег.

Главице су тешке по неколико килограма, а очекивани принос четири до пет тона по дунуму.

Ако се након бербе и пласирања на тржиште производња буде исплатила, Арсеновић, пионир у производњи ове врсте купуса у Семберији, каже да ће помоћи и другим пољопривредницима да започну са производњом.

Додаје да већ сада постоји интересовање.

– Људима је то занимљиво и распитују се, али нико неће да уђе у производњу уколико се пласман не обезбиједи – наводи он и додаје да уколико у наредном периоду буде обезбијеђена испорука и сигурно тржиште, нема бојазни за производњу јер се показало да може да се узгоји и на овим просторима, а захтијева и мање средстава за улагање због краћег периода вегетације.

Ипак, додаје да кинеском купусу не погодују високе температуре, изнад 28 степени, па је потребно обезбиједити неопходне услове, систем наводњавања кап по кап и прихрану.

Укус

Арсеновић истиче да се кинески купус углавном користи за салату и спремање куваних јела, док није за кисељење јер су листови знатно мањи и њежнији у односу на домаћи купус.

– Доста људи га је пробало и кажу да су одушевљени укусом – наводи Арсеновић.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img