Како је Омчо на Јутјубу покорио Балкан: Треш садржај као бизнис

Крајишник Омер Надаревић Омчо однедавно је најпопуларнији јутјубер на Балкану, а свој бизнис проширио је и на Сједињене Америчке Државе. Претпоставке су да мјесечно зарађује значајан износ новца од реклама на тој платформи.

Идеја Омера Надаревића је била да на Јутјубу представи хумор на крајишки начин, а од 2009. године до данас на примарном бх. каналу прикупио је два милиона претплатника и скоро 1,1 милијарду прегледа.

У јануару прошле године популарни Омчо у Сједињеним Америчким Државама направио је канал FATTv на којем је за само годину остварио дупло бољи резултат рада него на бх. тржишту. За годину је Омчо на америчком каналу прикупио 3,84 милиона претплатника те двије и по милијарде прегледа.

Према подацима странице SocialBlade, која врши аналитику Јутјуб корисника и њихових садржаја, Омчо је у просјеку мјесечно могао зарадити од 93.800 долара до милион и по долара, јер за 1.000 прегледа Јутјуб плаћа од 0,25 до 4 долара, што се може мијењати овисно о популарности канала, трендингу, садржају, публици одакле долази и бројним другим алгоритмима.

У разговору за Klix.ba Кенан Курдић, маркетинг стручњак, је нагласио да су Омчо и други јутјубери уствари, прије свега, бизнисмени.

“Оно што је битно схватити, без обзира на то шта мислили о њима, Омчо и њему слични су прије свега бизнисмени па онда све остало. Ширење ‘тржишта’, ако га можемо тако назвати, на САД, представља додатну прилику за доста већу зараду. Јутјуб зарађује од компанија које плаћају да би се оглашавале на платформи, а својим креаторима садржаја плаћа на основу неколико критерија, али један од најбитнијих је одакле долази публика која их гледа”, каже Курдић те додаје:

“Ту постоји врло јасна сегментација. Тако ћете за 1.000 прегледа зарадити више новца ако се ваши клипови гледају у САД-у, Канади и осталим развијеним земљама, а пуно мање ако ваша публика долази из БиХ и осталих мање развијених земаља. Главни разлог за ово је разлика куповне моћи становништва, јер просјечан Американац зарађује пуно више од просјечног Босанца и Херцеговца и тако даље.”

Јутјуб за преглед садржаја у БиХ просјечно плаћа 0,20 долара на 1.000 прегледа, док у САД-у 1.000 прегледа кошта у просјеку 1,87 долара, али и тај износ варира од канала, садржаја, континуираних прегледа садржаја, земље из које се гледа садржај и бројних других фактора.

Психолог Нермина Вехабовић-Рудеж у разговору за Klix.ba је нагласила да оно што људи смисле може бити највећа глупост, али када та глупост пронађе публику, то постаје начин зараде и бизнис.

“Не можемо забранити, родитељи могу само контролисати садржај. Унутар тих видеосадржаја имате добрих ствари и то треба наглашавати, али и неке ствари које нису за дјецу односно омладину. Када сте одрасли, можете гледати шта хоћете, хоћете ли се смијати или анализирати. Омчо има публику којој ће то бити занимљиво, некима неће, али количина гледаности доводи нас до тога да одлучимо шта је нама интересантно и говори о нашем нивоу развоја”, казала је Вехабовић-Рудеж.

Додала је да сваки родитељ треба гледати исте садржаје као дјеца те ургирати ако то није адекватно и примјерено за њихов узраст. Реченица “Нема везе, нека гледа”, према њеним ријечима, има велике везе, јер дјеца су спужве.

“Долазила су ми дјеца која су знала дијалоге и монологе Изета Фазлиновића”, каже наша саговорница.

Са социолошког аспекта о броју прегледа и претплатника у САД-у у односу на број претплатника и прегледа Омчиног канала у БиХ Вехабовић-Рудеж каже да нама нису јасне њихове вриједности и како они живе.

“Можда је Американцима занимљиво оно што је нама дјетињасто и то су Американци који су необразовани, који не знају ко им је предсједник. Балкан је некако другачији, можда смо критични према себи, али у центру смо Европе и тако се развијамо. За Американце је познато да имају екстреме и у размишљањима и понашањима, али се то не одрази на систем и квалитет живота”, закључила је Вехабовић-Рудеж у разговору за Klix.ba.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime