Грађани БиХ на антидепресиве потрошили више од 77 милиона КМ

Грађани БиХ су од 2009. године па до почетка 2017. године на антидепресиве потрошили више од 77 милиона КМ, а само у 2016. години на те лијекове издвојено је око 10 милиона КМ, подаци су Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Према подацима ове агенције, из групе антидепресива највише је потрошено “пароксетина”, “сертралина” и “флуоксетина”, пише “Дневни аваз”.

Неуропсихијатар Абдулах Кучукалић рекао је да огромна средства која се издвајају за те лијекове указују да је друштво у БиХ веома истрауматизовано.

– Антидепресиви се углавном, дају не само за депресију него и за анксиозне поремећаје, који су веома присутни у стресним ситуацијама. То је показатељ да је друштво у БиХ веома изложено континуираним и дуготајним стресовима, који доводе до разних психичких поремаћаја – појаснио је Кучукалић.

Он наводи да је депресија у свијету све учесталија болест, што потврђују и подаци Свјетске здравствене организације /СЗО/, у којима се наводи да ће до 2020. године ова болест избити на друго мјесто према броју обољелих.

– То значи да ће потрошња ових лијекова знатно порасти, јер су људи свакодневно изложени стресним ситуацијама. На послу се много ради, а мало одмара, иако је то потребно за менталну равнотежу. Осим тога, има и оних који желе да задовоље наметнуте норме на послу па, како би то успјели посежу за антидепресивима – истакао је Кучукалић.

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime