spot_img
spot_img

ГП Орашје и даље блокиран, пољопривредници чекају састанак с министром

spot_img
spot_img

Након јучерашње блокаде магистралног пута Тузла – Сребреник – Орашје, незадовољни пољопривредници из дијела ентитета Федерација Босне и Херцеговине су данас тракторима и другом механизацијом блокирали прилазе граничном пријелазу у Орашју.

Гранични пријелаз између Босне и Херцеговине и Хрватске у Орашју је блокиран од 10 сати у петак, а пољопривредници су најавили како ће блокада трајати док се њихови захтјеви не испуне.

”Чекамо долазак у Орашје федералног министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Кемала Хрњића. Од исхода тих преговора овисит ће наши даљњи кораци“, изјавио је Перица Марошевић, предсједник Удружења пољопривредника из Орашја.

Пољопривредници из Посавине траже исплату обећане помоћи за произведену пшеницу 2022/2023. године у траженом износу од 600 конвертибилних марака (КМ) по хектару, исплату доспјелих потицаја, укидање обавезног прилагања фискалног рачуна сјеменске пшенице ради остварења потицаја због екстремно високих цијена, дозволе за кретање здравих свиња у подручјима зараженим афричком свињском кугом, убрзано доношење одлуке и почетак исплате накнаде за еутаназиране свиње, смањење референтног приноса јечма и пшенице на 1,5 т/ха, те потпуно укидање референтног приноса сунцокрета.

Иза 14.30 сати договорен је састанак с Кемалом Хрњићем послије чега ће се знати да ли блокада остаје или ће пољопривредницима бити испуњени захтјеви.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img