spot_img
spot_img

Фирму сели из Челића у Лопаре: Једини привредник Хрват сели у Републику Српску

spot_img
spot_img

Прича о томе да власник фирме Столарија Стјепић из Дријенче која припада општини Челић своју производњу сели из ФБиХ у Републику Српску, односно у Лопаре, поприма неколико димензија. Док он за позадину наводи и могућу националну конотацију, начелник Челића тврди да је у све умијешана политика.

Наиме, Босном и Херцеговином је одјекнула прича о томе да је Винко Стјепић, власник столарске фирме донио одлуку о томе да своју производњу пресели из Федерације БиХ у Републику Српску, односно из Челића у Лопаре.

Као разлог наводи игнорантски однос од локалне власти, посебно начелника Челића Адмира Хрустановића, видјевши могућу позадину и у национализму. Но, челник челића све наводе негира, истичући да је у ову причу умијешана политика.

Столарија Стјепић основана је 2003. године и тренутно запошљава 15 особа, тврди то власник Винко Стјепић, који истиче да су у протекле двије године овај привредни субјект у два наврата задесиле поплаве, док је једном фирма претрпјела и пожар.

Оптужбе на рачун начелника

Власник наводи да адекватну помоћ од локалне власти у Челићу нису добили, а као рука спаса им се једино нашла она из сусједне опћине Лопаре, посебно од тамошњег начелника Раде Савића. Управо у ову локалну заједницу у Републици Српској Стјепић каже да ће преселити своју производњу јер му, како тврди, рад отежавају из Опћине Челић.

“У протекле двије године мој привредни субјект су задесиле елементарне непогоде, односно поплаве два пута и пожар. Од локалне заједнице сам очекивао помоћ, да ће барем поправити приступни мост ка мојој фирму, чију градњу сам са сусједом финансирао те сам добио информацију да ће Опћина Челић, то јесте начелник Адмир Хрустановић, буџетским средствима финасирати дјелимичну реконструкцију. Начелник својом актом од 9. јуна 2023. године доноси наредбу о санацији моста код столарске радионице Стјепић, али моја радост трајала је мање од једног дана јер је начелник донио измјену наредбе, чиме је одлучио да не изврши и не помогне у рјешавању насталог проблема за моју фирму”, тврди Стјепић.

Он истиче да његова фирма редовно исплаћује плате и доприносе радницима, као и друге намете, попут доприноса за протупожарну заштиту, водне накнаде, обавезе за елементарне непогоде те опћинску комуналну накнаду која се директно тиче буџета и прилива Опћини Челић.

Додаје да 90 посто своје производње извози, нагласивши да је на простору цијеле општине једини Хрват који је власник обрта те да је један од три највећа извозника у овој локалној заједници.

“Код пожара који је захватио моју фирму, гдје сам имао штету већу од 60 хиљада КМ, први су стигли ватрогасци из Лопара (Република Српска) и начелник опћине Радо Савић. Једина помоћ од Опћине Челић је била долазак ватрогасне јединице 20 минута након угашеног пожара, а нико други од локалне заједнице се није удостојио нити да позове, а камо ли да понуди неку врсту помоћи”, каже Стјепић.

Два друга догађаја, који се вежу за поплаву из ове и претходне године су резултирали укупном штетом од оквирно 160 хиљада КМ, а како наводи Стјепић, ни овај пут нико из Опћине Челић га није контактирао.

“С обзиром да у овако тешким тренуцима имам подршку и помоћ од сусједне опћине Лопаре, док она изостаје у мојој матичној опћини Челић те ни од начелника Адмира Хрустановића немам никакву помоћ, не знајући прави смисао и разлоге апстиненције, могу само претпоставити да се ради о сметњи што сам подузетник хрватске националности или можда није задовољан да се привредна активност дешава на простору овог дијела опћине, одлучио сам се на тежак, али за мене једини корак. Затворит ћу привредни субјект и идем у опћину Лопаре, гдје ме људи очекују и гдје ће доћи и до новог упошљавања”, додаје Стјепић.

Негирање начелника Челића

С друге стране, начелник Челића Адмир Хрустановић, негирао је све оптужбе које му намеће Стјепић. У разговору за Klix.ba је казао да позадина ове приче са собом изгледно има и политичку конотацију.

“Мој први савјетник је из Дријенче и он долази из реда хрватског народа, тако да заиста нема мјеста истини у причи о томе да се неко запоставља јер је Хрват. Ова прича има политичку позадину јер битно је знати да је Стјепић био три пута замјеник предсједавајућег Општинског вијећа Челић, у прошлом сазиву власти која је смијењена 2020. године. Такође, прелазак фирме у РС је најавио и 2015. године, од када има купљену пилану у Лопарама”, тврди Хрустановић.

Када је ријеч о санацији моста, који се налази у непосредној близини Стјепићеве радионице, Хрустановић је навео да се и поред чињенице по којој Опптина Челић још увијек није добила ниједну марку везано за санацију штете од поплава, приступило изради потпорног зида узводно до моста.

“Израда овог потпорног зида, који кошта 70 хиљада КМ, представља предуслов за радове на мосту. Поред тога, ми у санацију моста објективно не можемо кренути јер још увијек немамо обезбјеђена новчана средства за ту намјену. Опћина Челић још није добила нити једну конвертибилну марку за санцију настале штете усљед поплава. Због тога у одлуци о санацији је наглашено да ће се радови извести када се обезбиједе финансијска средства”, наглашава Хрустановић.

Хрустановић је на крају казао да је ова општина увијек отворена за све привредне субјекте јер управо један од главних циљева им је економско јачање и развој овог краја БиХ.

 

 

(klix.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img