Ево куда би требао проћи и како ће изгледати аутопут Београд – Сарајево

Један од потписаних докумената са Турском је и Писмо о намјерама за јачање и проширење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре, којим се Турска и званично укључује у реализацију пројекта аутопута Београд-Сарајево.

Идеја за тај аутопут стара је неколико деценија, а његова траса повезала би Пожегу и Ужице преко Котромана са Сарајевом, и била би логичан наставак и крак Коридора 11, који полази од Београда ка Црној Гори и Санџаку.

- Реклама -

У Саобраћајном институту Србије – ЦИП направљен је генерални пројекат аутопута којим ће бити повезани Пожега и Ужице.

Пројекат можете погледати на ОВОМ ЛИНКУ.

Даља траса иде ка Републици Српској, али не постојећим путем, већ, због захтјева еколога, заобилази национални парк Мокра Гора.

Аутопут ће имати двије возне и једну зауставну траку. Пројектанти кажу да ће дио аутопута кроз Србију бити најтежи за изградњу, па ће 60 километра коштати чак 760 милиона евра.

“Овај аутопут дугачак је 60, 65 километара и на овој траси имамо 62 моста и 22 тунела”, каже Драгослав Драгићевић, одговорни пројектант Ципа.

Дакле, Србија рачуна да се траса аутопута Сарајево – Београд протеже ка западној граници са БиХ како би цеста напосљетку у БиХ ушла на подручју Вишеграда.

С друге стране, начелници Тузле, Бијељине и Брчког састали су се почетком седмице, а закључак је био да три града рачунају на трасу аутопута Сарајево – Београд која би ишла преко тог дијела БиХ.

БиХ у цјелини још увијек нема јасан став о будућој траси аутопута.

 

 

 

(rts.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime