Документ Предсједништва пун правописних грешака

Стручне службе Предсједништва БиХ објавиле су на веб-сајту колективног шефа државе неуређену верзију изнимно важног документа “Стратегија вањске политике БиХ 2018 – 2013. година”, која има правописне грешке и технички је неуређен.

Најприје је овај документ објављен у верзији која је, након што смо је покушали отворити, нудила потпуно неразумљиве и непрепознатљиве знакове и симболе, који су налик египатским хијероглифима.

- Реклама -

Након што је таква верзија брзински повучена, пуштене су верзије потпуно несређеног документа, недовољно писменог (полуписменог), технички неуређеног, неформатираног, без маргина и с мноштвом правописних и техничких погрешака.

Вриједи подсјетити, у питању је први овакав документ након 2003. године, када је тадашњи сазив Предсједништва на челу с предсједавајућим Бориславом Паравцем урадио сличан документ.

На овај, који одређује правце бх. вањске политике и дефинира вањскополитичке наступе чланова Предсједништва БиХ, се чекало пуних 15 година те је напокон дефинирано да чланови Предсједништва БиХ и остали званичници у иностранству не могу наступати као “слободни стријелци”.

“Независне” су покушале да сазнају шта је позадина овог својеврсног фушераја, те смо питања упутили Борису Бухи, генералом секретару Предсједништва БиХ, да нам одговори, најприје, да ли је упознат с овим, а онда и ко је одговоран за овај пропуст.

Из Предсједништва БиХ су нам послали одговоре у којима се нам потврдили да је документ објављен с грешкама.

“Документ ‘Стратегија вањске политике БиХ 2018 – 2023.’ је техничком грешком објављен у нелекторираној, радној верзији. Наведени документ ће у исправној верзији бити ускоро објављен на три службена језика на веб-страници Предсједништва БиХ. Захваљујемо на вашој сугестији и интересирању те се надамо даљој успјешној сурадњи”, одговорили су “Независним” из Предсједништва.

Професор Есад Бајтал, социолог, филозоф и политички аналитичар, закључује да или је неко намјерно направио овакве грешке, или је то само нови у низу сличних примјера које свакодневно сусрећемо.

“Дакле, или је тај стратешки документ намјерно направљен нечитким, или је то још једна непотистичка прича, јер у овој земљи ништа није на свом мјесту”, каже Бајтал, наводећи да је БиХ постала приватна држава, али и држава којом управљају политичке странке и њихови лидери.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime