spot_img
spot_img

Цвијановићева у посјети Лопарама “Сарадњом ријешити питања путне инфраструктуре и водовода”

spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Лопарама да је кроз сарадњу републичког и локалног нивоа потребно ријешити неколико важних стратешких питања за ову локалну заједницу, међу којима је посебно значајно питање путне инфраструктуре.

Након састанка са начелником општине Лопаре Радом Савићем, Цвијановићева је истакла да и изградња водовода заузима приоритетно мјесто.

– Разумијемо потребу да се ту интервенише и вјерујем да ће сва та процедура у оквиру нашег Министарства финансија бити завршена да би се ријешило једно овакво велико питање – рекла је Цвијановићева новинарима у Лопарама.

Цвијановићева је нагласила да је на састанку са руководством Лопара имала прилику да саслуша шта су то реални проблеми с којима се суочава ова локална заједница, али и да разговарају на који начин заједничким снагама превазићи проблеме кроз сарадњу локалног и републичког нивоа.

Она је подсјетила да сарадња са руководством општине Лопаре постоји од раније и подсјетила да су рјешавали бројне проблеме грађана након поплава из 2014. године кроз санирања клизишта, те заједничку изградњу 100 кућа кроз аранжман УНДП-а, локалне заједнице и Владе Републике на чијем челу је тада била.

Цвијановићева је истакла да су то била тешка, изазовна времена, у којима су власти на оба нивоа показале да кад се окупе заједно и када мобилишу снаге, могу да ураде добре ствари за грађане.

– Сигурна сам, а данас су ми то потврдили начелник и његови сарадници, да би многи од тих људи који су тада остали без кућа, напустили ову локалну заједницу. Међутим, брзо смо интервенисали и на тај начин ријешили проблем – нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство тиме како данас изгледају те куће, напомињући да је то примјер добро реализованог пројекта.

– Наставићемо даље да радимо. Има много потреба. Договорили смо, такође, да ћемо заједничким снагама промијенити столарију и урадити нову фасаду на дјечијем вртићу – рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да је у плану интервенција из Кабинета предсједника Републике према једном спортском клубу.

“Желимо да учествујемо и омогућимо нашим спортистима да имају боље услове и да могу да остварују спортске циљеве”, напоменула је предсједник Републике.

Она је додала да је заједничка порука данашњег састанка да надлежни разумију проблеме, те да желе да заједно раде.


– Желимо да развијамо сваку нашу локалну заједницу, зато што то значи развијање Републике Српске и сигурна сам да онда када радимо заједно, без обзира гдје се налазимо на политичком спектру, у суштини испуњавамо оно што јесте наша мисија и што наши грађани од нас очекују – нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о приједлозима за измјене у издвајању средстава за неразвијене општине у Републици Српској, Цвијановићева је нагласила да по овом питању нема страна, већ су сви једна страна.

– Сматрамо да треба добро продискутовати шта је то најбоље и на који начин ићи у будућем периоду. Прва адреса за ово питање јесте Савез општина и градова, који би онда требало да наступи према Влади са одређеним приједлозима – појаснила је Цвијановићева.

Она је навела да је потребно да се сагледа шта је реално да би се нашао адекватнији омјер када су у питању поједине општине, оне које спадају у ред неразвијених и изразито неразвијених.

– Чак и мала другачија калкулација у дистрибуцији средстава би много значила за такве општине. Увијек подржавам иницијативе које ће нашим људима помоћи да организују послове, активности, буџете и све што је потребно на локалном терену, водећи рачуна о ономе што су интереси Републике – рекла је Цвијановићева.

 

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img