Брчко нема ниједну акредитовану високошколску установу

Према подацима Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ, у нашој земљи је акредитовано укупно 27 високошколских установа, од тог броја, осам је државних.

Иако су приватни факултети из године у годину све популарнији међу младим људима, што је дјелимично узрок све мањег броја уписаних студената на државне факултете, велики број грађана још увијек сумња у вјеродостојност приватних високошколских установа.

Један од њих је и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је прошле седмице најавио провјеру диплома из Широког Бријега и Травника те сличних установа, наводећи да су стечене на сумњив и нетранспарентан начин. Међутим, у Широком Бријегу не постоји високошколска установа, него Центар за образовање, средња струковна школа с правом јавности.

“Опште је познато да је довољно два дана да одете у Широки Бријег или Травник и вратите се с факултетском дипломом коју желите. Све и једна диплома с тих адреса и још неких ће бити преиспитане”, рекао је Додик.

Ако су упитне оне из Травника, истичу из Министарства образовања, науке, културе и спорта Средњобосанског кантона, онда су упитне и дипломе из Републике Српске.

“Свако може затражити испитивање вјеродостојности неке високошколске установе. Тако и Милорад Додик има право да постави такво питање, али морам да кажем да је први факултет који је дошао у Средњобосански кантон, дошао из Бање Луке и то уз сагласност Владе РС. Ако су упитне дипломе факултета којем је РС дала сагласност да дође овдје, онда су упитне и дипломе у РС”, рекла је за Klix.ba министар образовања, науке, културе и спорта СБК Катица Черкез.

Истиче да су сви факултети на постору СБК акредитовани при Агенцији за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ.

“Тешко је ad hoc говорити да је нешто уреду или није. Те установе су прошле процедуру, задовољиле услове и добиле акредитацију, сљедећи корак је акредитација студијских програма која је у процедури за све факултете и студијске програме у БиХ”, истиче министарка.

Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ је надлежна за поступак акредитације високошколских установа у БиХ, али се не бави транспарентношћу приватних факултета, законитошћу њиховог рада и легитимношћу диплома. Не постоји установа на државном или ентитетском нивоу која се бави таквом врстом провјере.

Иначе, на простору Републике Српске налази се чак девет приватних факултета, од тог броја шест их је у Бањалуци те по један у Градишци, Бијељини и на Сокоцу. Десет их је у ФБиХ, док на подручју Брчко дистрикта није акредитована ниједна високошколска установа.

На листи акредитованих установа налазе се: Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Бањој Луци, Универзитет за пословне студије Бања Лука, Висока школа “Бања Лука Колеџ” Бања Лука, Независни универзитет Бања Лука, Комуниколошки колеџ “Капа Фи” Бања Лука, Универзитет Синергија Бијељина, Универзитет “Sarajevo school of Science and Technology”, Висока школа за услужни бизнис Источно Сарајево – Соколац, Универзитет у Зеници, Интернационални универзитет у Сарајеву, Универзитет у Сарајеву, Интернационални “Burch” универзитет, Универзитет у Тузли, Универзитет Џемал Биједић, Свеучилиште у Мостару, Висока школа “Логос центар” у Мостару, Универзитет у Бихаћу, Амерички универзитет у Босни и Херцеговини, Универзитет у Травнику, Интернационални универзитет у Травнику, Висока школа “ЦЕПС-Центар за пословне студије” у Кисељаку, Свеучилиште/Универзитет Витез, Паневропски универзитет Апеирон, Висока школа Примус, Висока школа за примијењене и правне науке “Прометеј” и Свеучилиште Херцеговина. Сви они су акредитовани на четири или пет година, осим Америчког универзитета и Свеучилишта Херцеговина који имају условну акредитацију на три, односно двије године.

За провјеру вјеродостојности диплома надлежни су Министарству просвјете и културе Републике Српске, кантонална министарства образовања и Одјељење за образовање Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime