spot_img
spot_img

Брчак најдуговјечнији посланик у Народној скупштини Републике Српске

spot_img
spot_img

Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије РС, најдуговјечнији је посланик у Народној скупштини Републике Српске (НС РС), а мандат који је освојио на општим изборима у БиХ, одржаним 2. октобра, биће му рекордни, осми у највишем законодавном дому у Српској.

Поред њега, велики број посланика више од три пута је био у скупштинским клупама, а међу њима је и Милорад Додик, који је мандат задужио у пет наврата.

Двадесет четвртог октобра 1991. године у Сарајеву основана је Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини (БиХ), формирањем првог сазива са 83 имена народних посланика. Од тада, институција данас позната као Народна скупштина РС, имала је укупно десет сазива, а ускоро би требало да буде попуњен и формиран 11, јер је познато ко је освојио мандате, а о чему су “Независне новине” већ извјештавале.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић више од 20 година је у НС РС. Убједљиво највећи број пута освајао је посланичко мјесто, а директан мандат освојио је и на недавно одржаним изборима, што му је, како смо и навели, осми пут.

Ђокић није дошао до посланичког мјеста само у првом, другом и десетом сазиву, али је и поред тога у још актуелној влади министар енергетике и рударства РС. Подсјетимо, Ђокић је био и предсједник НС РС те министар у Влади Српске.

Након Петра Ђокића, највећи број пута мандат је освајао Драган Калинић, који је био посланик од првог до шестог сазива, а био је и предсједник овог највишег законодавног тијела Републике Српске.

Десет посланика до мјеста у НС РС долазило је у пет наврата. На првом мјесту ту је Милорад Додик, први човјек СНСД-а. Додик је у скупштинске клупе улазио у 1, 3, 4, 6. и 7. сазиву, а такође је обављао и функцију предсједника Владе РС те предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ.

Поред њега, имамо и неколико посланика који су још у скупштинским клупама, а који су и на изборима 2022. године успјели освојити мандат.

Томица Стојановић испред СДС-а посланик је у посљедњих пет сазива, укључујући и будући (11, 10, 9, 8. и 7), а исти случај је и са Споменком Стевановић из Демоса.

Петоструки мандат имао је и Крсто Јандрић, а он је током своје скупштинске каријере то остварио као члан неколико странака, а у овом сазиву дјеловао је као самостални посланик, иако је до мандата дошао преко НДП-а. Он је посланик био у 10, 9, 8, 6. и 5. сазиву.

Игор Радојичић, који је недавно искључен из СНСД, највећи дио своје скупштинске биографије управо је попунио као посланик ове странке, а до мандата је долазио у 9, 8, 7. и 6. сазиву. Свој први мандат Радојичић је освојио као члан Демократске социјалистичке партије (ДСП) у четвртом сазиву, а посланици три сазива бирали су га и као предсједника НС РС. И Крстан Симић освајао је мандат пет пута и то од трећег до седмог сазива као члан СНСД-а.

Ту су још и СДС-ов Милан Тупајић, који је био посланик у 2, 3, 4, 5. и 6, затим бивши предсједник ДНС-а Марко Павић, који је такође као посланик више партија (СДС, СНС, ДНС) освајао мандате у 2, 5, 6, 7. и 8. сазиву.

Пети мандат освојио је и начелник Шипова Милан Ковач, који је раније био члан деветог, осмог, седмог и петог сазива, као и Гордана Дукић, која је мандате освајала прво као члан Демократске социјалистичке партије (ДСП), па онда као СНСД-ов кандидат и то у 4, 5, 6, 7. и 8. сазиву.

Чак 19 посланика у претходних 31 годину освајало је фотељу у парламенту Српске минимално четири пута. Испред СНСД-а то су: Лазар Продановић у 2, 3, 4. и 5. сазиву, али треба напоменути да је до мандата долазио као кандидат и Савеза за мир и прогрес те Демократске социјалистичке партије (ДСП), затим Урош Гостић (1, 4, 7, 8), Жељко Мирјанић (1, 3, 7, 8), Обрен Марковић (7, 8, 9, 10), као и Радован Вуковић СНСД (7, 8, 9, 10) и Срђан Мазалица, који је, поред освојеног компензационог мандата за будући сазив, био посланик и у 7, 8 и 10 сазиву.

Када је у питању СДС, четири мандата освајали су Борислав Бојић (4, 5, 6, 7. сазив), Немања Васић (2, 3, 4, 5), Славко Дуњић (4, 5, 6, 9), а четврти пут у клупе се враћа и Вукота Говедарица (7, 8, 9, 11).

Мандат испред СДС-а некада су освајали и Дарко Бањац и Костадин Васић. Бањац ће у нови сазив као посланик и предсједник Народне партије Српске. Мандате је освајао у задња четири сазива (8, 9, 10, 11), док је Васић испред УС дошао до НС РС, а био је члан и 7, 8. и 10. сазива.

У овој групи је и Недељко Чубриловић, предсједник Демоса, који је, упркос томе што сада није освојио мандат, то чинио у 7, 8, 9. и 10. сазиву, с тим што треба подсјетити да је обављао дужност предсједника НС РС, али и министра.

Драган Чавић такође је у четири наврата био у највишем законодавном дому, и то у десетом, деветом, осмом и четвртом сазиву као посланик СДС-а те НДП-а. Подсјећамо, он је био и предсједник Републике Српске.

У скупштинске клупе у 11. сазиву враћа се и Миланко Михајилица, и то као кандидат ПДП-а. Своје раније мандате у 6, 7. и 9. сазиву освајао је као кандидат Српске радикалне странке (СРС РС). Међу посланицима са четири мандата ту су Борислав Паравац (2, 3, 4, 5), Зоран Ђерић (5, 6, 7, 8), Јован Митровић (3, 4, 5, 6) и Томислав Томљановић (2, 4, 5, 6 сазив).

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img