Brašno skuplje do kraja godine, koliko će poskupiti hljeb

Zbog poskupljenja pšenice na svjetskoj berzi, brašno će u Srpskoj do kraja godine poskupiti za 20 do 30 odsto, što znači da bi cijena vreće od 25 kilograma mogla da skoči za tri do 4,5 KM.

Kako kažu u Udruženju mlinara RS, tona pšenice na svjetskom tržištu trenutno košta 170 evra, što je za 20 odsto više nego lane.

- Reklama -

– Zbog poskupljenja pšenice i činjenice da će zbog suše dobar dio roda ove žitarice završiti kao stočna hrana, procjenjujemo da bi brašno u Srpskoj do kraja godine moglo da poskupi za 20 do 30 odsto. Džak od 25 kilograma trenutno u prosjeku košta 15 KM. Naravno da cijena ove namirnice neće preko noći otići za pomenuti iznos, nego će u periodu koji nam predstoji postepeno rasti. Još je teško precizirati u kojem će iznosu tačno poskupiti brašno, ali njegova cijena sigurno neće ići dole. S druge strane, kad brašno poskupi, za očekivati je da skoče i cijene pekarskih proizvoda – ističe predsednik ovog udruženja Zoran Kos.

Koga će pogoditi više cijene?

Pekari poručuju da će, u slučaju da brašno poskupi, cijene njihovih proizvoda porasti za deset do 20 odsto.

Njegoslav Zagorac, vlasnik bijeljinske pekare „Bodaxco“ i član Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije RS, ističe za “EuroBlic” da pekari ove regije već sedam-osam godina nisu mijenjali cijene proizvoda.

– Međutim, ovaj put nećemo moći da ignorišemo poskupljenje brašna, tako da bi cijene mogle da odu za deset do dvadeset odsto. To znači da će vekna hljeba od 600 grama, koja trenutno u prosjeku košta jednu KM, poskupiti za deset do 20 pfeniga. S druge strane, proizvodnja bijeljinskih pekara najzastupljenija je na tržištu RS. – Ističe Zagorac.

U udruženjima potrošača kažu da je bilo za očekivati da će zbog suše cijene hrane u Srpskoj otići gore, ali da se ne može zanemariti činjenica da je riječ o značajnom udaru na standard građana.

– Problem je što poskupljuju osnovne životne namirnice, koje moraju da kupuju svi građani. Poskupljenja će posebno opteretiti ljude koji su ionako jedva preživljavali, a kojih nije malo – ističu u ovim udruženjima.

Meso poskupljuje početkom 2018.

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, ističe da su u okruženju u porastu i cijene kukuruza.

– To će se, naravno, negativno odraziti na domaće proizvođače. Tako ćemo u naredna dva-tri mjeseca obarati cijene, da bismo se riješili što više stoke, jer će hrana za nju biti preskupa, pa bismo bili na gubitku. Međutim, početkom naredne godine, kada ne bude tolika ponuda, kilogram žive vage bi mogao da poskupi sa četiri na šest KM – ističe Maljčić.

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime