БиХ и ове године без 4Г мреже

Бржем увођењу 4Г технологије у Босни и Херцеговини свакако би допринијело када би посланици схватили колико би ова мрежа значила привреди, колико би могла убрзати проток информација и олакшати пословање.

Истакао је то Слободан Драгичевић из Удружења за информационо-комуникационе технологије при Привредној комори РС. Он је подвукао да БиХ дебело касни за свијетом у кориштењу мреже четврте генерације и са друштвеног и са привредног и са пословног аспекта.

“И док се код нас ни 3Г мрежа не користи у потпуности, у свијету и региону 4Г мрежа постаје стандард. Ми наш паметни телефон и мобилне мреже користимо у сврхе забаве, за друштвене мреже, вибер и заиста заостајемо за осталима који 4Г мрежу увелико примјењују за енормно брже преношење информација, података и слика”, тврди Драгичевић, додајући да су у Њемачкој већ развили технологију за мрежу пете генерације, која их је коштала 750 милиона евра и коју ће ускоро пустити на тржиште.

Исмир Јуско, министар комуникација и транспорта БиХ, у Сарајеву је са Предрагом Ковачем, директором Регулаторне агенције за комуникације (РАК), и директорима три телеком оператера у БиХ разговарао о припремама за увођење мобилних широкопојасних услуга и мрежа четврте генерације, те је договорено да ће РАК у сарадњи са ресорним министарством и другим надлежним институцијама покренути доношење одлуке о условима за издавање 4Г дозволе.

Драгичевић упозорава да мрежа четврте генерације за собом повлачи кориштење нових телефона, и за приватне и за пословне кориснике, што ће за земље које се баве производњом ових апарата значити велики профит.

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ саопштено је да су на састанку званичници закључили да је за реализовање 4Г дозволе потребно формирати радну групу, која ће размотрити све аспекте додјеле дозвола и уважити чињенице о потреби што брже афирмације мрежа нове генерације.

РАК ће у сарадњи са Министарством комуникација и транспорта БиХ, Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, те Министарством промета и комуникација Федерације БиХ израдити нацрт одлуке о издавању 4Г дозвола лиценцираним мобилним оператерима у БиХ, цијени, начину и поступку плаћања дозвола, као и намјени уплаћених средстава, након чега ће нацрт одлуке послати Савјету министара на усвајање.

Када би на бх. просторима заиста могла заживјети 4Г мрежа Драгичевић се не усуђује да прогнозира, наводећи да је доношење административних и законодавних рјешења код нас успорено, те да ове године дефинитивно неће заживјети. Додаје да ће на увођење нове генерацијске мреже утицати и припрема новог закона о телекомуникацијама, те да ће му се морати прилагодити и домен 4Г мреже.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime