spot_img
spot_img

Препорука Владе ФБиХ: Прекинути рад на отвореном између поднева и 16 часова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Федерално министарство рада и социјалне политике препоручује послодавцима у Федерацији БиХ да због високе температуре ваздуха размотре могућност прекида обављања послова на отвореном од 12.00 до 16.00 часова.

У саопштењу овог министарства препоручено је да би рад требало наставити након 16 часова, а да се послодавцима, уколико је рад организован тако да је немогуће примијенити наведену мјеру, препоручује да почетак радног времена помјере на шест часова.

Послодавцима се препоручује и да током наведених временских неприлика омогуће кориштење годишњег одмора радницима са дијагностикованим хроничним обољењима, као и кориштење одсуства у складу са законом, колективним уговором или правилником о раду.

Министарство препоручује послодавцима да изврше организацију радног времена, те утврде распоред тако да се почетак радног времена прилагоди наведеним временским приликама.

Осим наведеног, послодавци би требали да омогуће да одијевање радника у установама, предузећима и органима власти, те другим правним лицима, као и на службеним догађајима (попут сједница парламента и владе) буде прилагођено високој температури.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img