spot_img
spot_img

Brčko dobilo prvi Grooming salon u regionu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Spojiti ljubav, zadovoljstvo i posao. Da moguće je. Pravi primjer je Ivona Pančić, žena koja je ljubav prema životinjama pretočila u prvi salon za šišanje i uljepšavanje kućnih ljubimaca u gradu na Savi.

Za sebe kaže da je cijeli svoj život gajila ljubav prema životinjama. Još kao dijete uvijek je imala psa ili mačku. Željela je završiti veterinu ali kao veoma emotivna tvrdi da ne bi mogla podnijetei da joj neka životinja ugine. Veterina znači da nekada moraš donijeti i teške odluke što ipak nije za nju te se odlučila studirati i diplomirati ekonomiju.

Rad u struci nije donosio potrebno zadovoljstvo koje je pronalazila u čuvanju i udomljavanju napuštenih životinja. Duži period Ivona je držala i sklonište za pse te zajedno sa grupom aktivista za zaštitu životinja iz Brčkog i okoline udomljavala, liječila i spašavala, najčešće pse, koje bi nesavjesni vlasnici ostavljali i napuštali.

Budući da je i sama imala tri bišona, sa šišanjem je počela, kako kaže, najprije sa svojim “curama”.

– Prvo sam šišala svoje pse. Sjećam se dobro, radila sam to najprije makazama za papir. Budući da mi je išlo od ruke, krenula sam uređivati i pse svojih prijatelja i malo po malo, termini su se redali. Tada sam shvatila da treba da se usavršavam. Najprije sam odlučila da zavrsim kurs za šišanje pasa u Zagrebu zatim još jedan u Njemačkoj i steknem zvanje “goomera” te otvorim svoj vlastiti salon za pse.

Nije to samo otvoriti salon, uzeti makaze u ruke i šišati. Životinje traže mnogo više ali i osjećaju intenzivnije. Za početak u ovaj posao se ne smije ući bez ljubavi ali i poznavanja te poštovanja prema životinjama.

Moraš, nastavlja svoju priču Ivona poznavati prirodu pasa, svaku rasu njihovu dlaku i moraš mnogo znati o psima. Neke rase se uopšte ne smiju šišati. Ja sa njima radim već 20 godina. Zajedno sa još nekoliko ljudi iz Brčkog udomljavala sam pse sa ulice, sa veterinarima ih liječili,spašavali od sigurne smrti, bilo je svega.

Posao groomera nije niti malo lagan, pojašnjava Ivona i navodi da se susreće i sa agresivnim psima, bolesnim psima sa epilepsijom, srčanim zaliscima i drugim raznim oboljenjima koje vlasnici (posebno ako im je to prvi ljubimac) teško uočavaju. Groomer treba da identifikuje mnoge bolesti kad mi pas dodje na šišanje te da ih uputi veterinarima. Neke je tako i spasila.

Frizura zavisi od rase psa i tipa dlake pa se tako dugodlaki psi šišaju, kratkodlaki furminiraju, oštrodlaki trimuju.Tokom tretmana ne posvećujemo pažnju iskljucivo cilju koji vlasnik želi postići nego i dobrobiti psa i stanju u kojem se nalazi tokom i nakon procesa taj tzv. bihejvioristički pristup.

Mi u salonu koristimo profesionalne šampone za pse, bez parabena i na prirodnoj bazi za svaki tip i boju dlake koje nabavljamo isključivo iz EU (Njemačke,Italije UK),a ostalu pojedinu robu čak iz Amerike. Pratimo svjetske trendove i imamo puno novina. Jedna od njih je i ultrazvučno skidanje kamenca koji se koristi po salonima za pse širom svijeta i za to posjedujemo zvanični certifikat.

Sam postupak predstavlja potpuno bezopasno i bezbolno skidanje kamenca bez sedacije životinje i bez stresa. Ultrazvučnom metodom čiste se dzepovi oko zuba do 12mm dubine pa se zubno meso regeneriše i upala nestaje.

Primjenjuje se kod krvarenja desni, neugodnog zadaha, za skidanje naslaga zubnog kamenca i kao što rekoh za smanjivanje upale zubnog tkiva. Kod čišćenja se koristi specijalna zubna pasta koja se pod djelovanjem UZ valova pretvara u mikroskopske mjehuriće koji uklanjaju bakterije, ostatke hrane i kamenac. Ultrazvučna četkica radi bez trenja i bez pritiska, naslonjena na zube. Sam postupak traje oko sat vremena i u zavisnosti od toga koliko je star i tvrd kamenac,nekada je potrobno i dva do tri tretmana, a može da se riješi i u jednom tretmanu.

To će za njega ili nju obaviti stručno osoblje „Grooming salon Lea“ No1. jer za vašeg psa ili macu samo najbolje. Takođe uređujemo i mace, četkanje kupanje i šišanje. Ako je pas ili mačka uplašena i izložena strahu primjenjujemo metodu opuštanja. Pristupamo polako uz stimulaciju maženja i masiranja. Sve ovo što sam navela moraš imati u sebi, voliti, jer životinjama ne možeš glumiti, oni jednostavno osjete.

Mnogi su to prepoznali i ja sam zahvalna i ponosna jer nam dolaze klijenti iz cijele regije; Bijeljina, Tuzla, Gradačac, Modriča, Doboj kao i klijenti iz susjedne nam Hrvatske te dijaspore.

Ivona je svoj povratak sa porodiljskog obilježila i unapređenjem salona. Pored nje u salonu radi i Brankica Radovanović a dodala je još jedan salon koji nosi naziv „ Grooming salon Lea“ u čast njenog bišona koji ju je nažalost napustio prije 4 mjeseca. Ivona teško govori o ovom gubitku, svjesna da je mogu razumjeti samo oni koji su doživjeli takav gubitak.

Za više informacija posjetite njihovu stranicu na LINKU OVDJE.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img