Умро љекар који је упозоравао на вирус корона, полиција га ућуткивала

Кинески лекар који је ућуткан јер је крајем децембра покушао да упозори на епидемију и сам оболио од коронавируса, преминуо је данас, преноси BBC.

Офталмолог Ли Венлијанг је 30. децембра на кинеској апликацији за размјену порука обавијестио своју групу колега с Медицинског факултета да је у његовој болници у Вухану у карантин стављено седморо пацијената с локалне пијаце морске хране који имају болест налик САРС-у. Убрзо је реаговала полиција.

Полиција је Лија оптужила за “подстицање гласина”. И неколико других љекара је било на мети полиције због покушаја упозоравања јавности на смртоносни вирус у раним недјељама епидемије.

Ли је у полицији морао да потпише изјаву којом је признао свој “прекршај” и да обећа да неће починити даље “незаконите радње”. Потом су га пустили на слободу, преноси Б92.

Радио је до 12. јануара, када је хоспитализован, потом му се стање толико погоршало да је примљен на Одјељење интензивне његе, уз подршку кисеоником за дисање, а 1. фебруара тест је показао да има коронавирус.

Из болесничког кревета доктор Ли је прије неколико дана у текстуалној поруци написао за CNN да превише кашље и сувише слабо дише да би могао да разговара телефоном.

Коронавирус је до сада однио више од 560 живота, а заражено је око 28.000 људи у Кини.

Свјетска здравствена организација на Твитеру је изразила жаљење због смрти љекара Ли Венлијанг.

“Требало би да цијенимо све оно што је он урадио”, додаје се у твиту ЗСО.

 

 

 

 

(b92.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime