Сезонци у Аустрију могу да се врате уз тест или карантин

Аустрији су потребни страни радници да би одржала своју привреду, а посебно у неким секторима зависе од радне снаге из иностранства, која је, на почетку пандемије корона вируса, напустила земљу, а међу њима је и велики број радника из региона који су били ангажовани на пословима за које постоји недостатак на тржишту рада Аустрије.

Управо ти сезонски радници вратили су се, на почетку корона вирус кризе, у Србију, пошто су у Аустрији остали без посла, а сада могу да се врате, како каже представница Привредне коморе Србије (ПКС) у Аустрији Нада Кнежевић, они који имају дугорочно рјешен сезонски боравак.

“Тај сезонски боравак може да траје до 10 месеци, уколико послодавци нису раскинули радни однос, а ти радници су на основу своје сезонске радне дозволе и да остану у Аустрији”, наводи она и додаје да је највећи број радника ангажован на сезонским пословима у туризму, али и пољопривреди.

Они који су напустили Аустрију радили су прије свега у туризму, јер су хотели били затворени, и то у покрајинама Форарлберг, Тирол и Салцбург, док су сезонци у пољоприврди у највећем броју остали у тој земљи, додала је она.

Сада, у случају да послодавац тражи да се неки сезонски радник врати он то може учинити тако што ће, по уласку у Аустрију, морати да проведе двије недјеље у самоизолацију, или да се тестира у Србији, односно у Аустрији.

Кнежевић је указала да су српске фирме, које раде у Аустрији, односно које су своју радну снагу упутили на рад у ову земљу несметано радили, а оне се баве прије свега пројектовањем и високом технологијом, те су ангажоване и у модернизацији мрежа телекомуникацији, где није било паузе.

Иначе, Аустрија је протеклих дана уложила велике напоре да из иностранства доведе његоватеље, јер постоји око 33.000 особа којима је потребна цјелодневна нега.

Ту радну снагу Аустрија “довлачи ” из Румуније, Словачке и Хрватске.

Међу његоватељима, барем легалним, нема много наших грађана, али постоје они који користе могућност безвизног боравка на до три мјесеца да зараде који евро негујући особе у Аустрији или пазећи на дјецу.

 

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime