Iako predsjednik SAD nema ovlašćenja da odloži predsjedničke izbore, Trampov predlog izazvao je političku buru

Tvit predsjednika SAD Donalda Trampa u kome traži da se odlože novembarski predsjednički izbori nije potez kandidata koji je siguran u svoju pobjedu, ocjenjuje BBC.

Iako predsjednik SAD nema ovlašćenja da odloži predsjedničke izbore, Trampov predlog izazvao je političku buru, posebno kada se uzme u obzir da je u više prilika odbio da odgovori na pitanje – da li će priznati poraz u slučaju pobjede svog oponenta iz Demokratske stranke.

- Reklama -

Dopisnik BBC-ja ukazuje da Tramp nastoji na svaki način da umanji značaj i kredibilitet predstojećih, novembarski predsjedničkih izbora za koje mnogi ugledni analitičari tvrde da će imati ogroman odziv birača koji će glasati preko pošte, zbog čega je, po svemu sudeći, američki predsjednik veoma zabrinut.

Demokrate unisono osuđuju Trampa i odgovaraju da se izbori ne smiju odlagati, ali i brojni uticajni republikanci, među kojima je i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, odbacuju ovaj prijedlog američkog predsjednika.

“Nikada u američkoj istoriji nismo otkazali i pomjerili federalne izbore, pa to nećemo učiniti ni ovoga puta”, ukazao je Mekonel.

Predsjednik nema ovlašćenja da odloži izbore i bilo kakva promjena termina predsjedničkih izbora morala bi da bude odobrena u Kongresu, najprije u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, a zatim i u Senatu, koji kontrolišu republikanci.

Ukoliko bi Kongres i odobrio promjenu termina, izbori bi mogli da budu odloženi samo nakon donošenja posebnog amandmana na američki Ustav.

 

 

 

(agencije)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime