Њујорк постаје највеће жариште корона вируса на свијету

Један од хиљаду Њујорчана већ је заражен, што значи да се вирус шири брже него у Италији и Ирану.

Град Њујорк је нови епицентар заразе корона вирусом, јер је ту регистрована трећина позитивних у САД, а вирус се шири пет пута брже него у другим дијеловима земље.

Један од хиљаду становника шире територије града већ је заражен, изјавила је координаторка Радне групе за борбу против корона вируса, др Дебора Брикс.

Густина становника један је од највећих проблема града у овом тренутку, пише Њујорк тајмс, додајући да је у Њујорку већ сада проценат заражених већи него у Италији.

Разлог је градски превоз и гужве у њему, изузетно посјећени јавни паркови и зграде које изгледају као кошнице. Гувернер државе Њујорк Ендру Куомо наредио је болницама да смјеста увећају капацитете за пријем заражених за 50 одсто.

Само у понедјељак пријављено је нових 5.000 случајева, што је број заражених подигло на 21.689 у ширем рејону, док их је у самом граду 13.119.

Од Ковида-19 у граду је до синоћ преминуло 125 људи.

Предсједник САД наредио је слање великог контингента средстава за заштиту од корона вируса (маски, рукавица, дезинфекционих средстава) и најавио да ће научне лабораторије у Њујорку убрзано радити на тражењу рјешења.

Он је исказао оптимизам у погледу ефикасности комбинације лијека за маларију и антибиотика, која се показала успјешном на другим мјестима у свијету.

Градоначелник Бил де Блазио затворио је школе у Њујорку 15. марта тек послије доста притисака, а сада је изјавио да не треба очекивати да се ђаци и студенти врате у зграде прије 20. априла. Организована је онлајн настава.

За сада нема ограничења кретања становника на територији града, али се свима савјетује да остану код куће.

Ресторани и барови не примају госте, већ само достављају храну.

 

 

 

 

(rts.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime