Нијагарини водопади у бојама српске заставе

Најпознатији водопади на свијету на ријеци Нијагари биће освијетљени црвено-плаво-бијело, бојама српске заставе, у суботу 15. фебруара, на Дан државности Србије.

Српску заставу на води Нијагариних водопада моћи ће да виде сви у чијем видокругу буде на сваких 15 минута од 18 часова до поноћи по локалном времену.

Тај вузуелно, јединствен догађај део је централне прославе Дана државности Србије у Канади која ће бити одржана на Тргу Николе Тесле у граду Нијагара Фолс.

Обојени Нијагарини водопади реализација су иницијативе амбасаде Србије у Канади, а цијела централна прослава Дана државности у суботу, на Сретење, одржава се ;у организацији амбасаде и Генералног конзулата Србије у Торонту и уз подршку града Нијагара Фолс и Нијагара паркова.

На свечаности ће осим амбасадора Михаила Папазоглуа говорити градоначелник Нијагара Фолса Џим Диодати, његово преосвештенство епископ СПЦ у Канади Митрофан и генерални конзул Василије Петковић.

Иако је освијетљавање Нијагариних водопада почело још 1925. године, а свијетла новом технологијом унапређивана 1997. и 2016. први пут у историји Канаде на овај начин се одаје признање другој држави и њеном народу.

Почасно освјетљавање Нијагариних водопада дешава се још само за рођендан британске краљице Елизабете, а први пут су водопади обојени краљевском пурпурном бојом 2016. у част њеног 90. рођендана.

Сјећање на великог научника српског поријекла Николу Теслу, Канада његује на више начина укључујући и велики споменик окренут ка Нијагариним водопадима, а откривен 2006. године.

Прва Теслина централа у свијету изграђена је 1892. године на Нијагариним водопадима, а оближњи град Хамилтон први је корисник Теслине наизмјеничне струје.

 

 

 

 

(tanjug)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime