Колумна “Зашто мрзим Аустрију” изазвала буру

Колумна уреднице портала Vice у Аустрији, Александре Станић под насловом “Зашто мрзим Аустрију” изазвала је велику буру у “алпској” држави.

Станићева се, наиме, нашла на мети жестоке кампање мржње преко друштвених мрежа.

Она је у тексту, објављеном на сајту Вајса пренијела само своја искуства са ксенофобијом у Аустрији и аргументовала зашто Аустрију никада није видјела као своју домовину.

Иначе, родитељи Станићеве имигрирали су у Аустрију из Босне и Херцеговине, а Александра је у Аустрији рођена.

У колумни је описала своје незадовљство аустријском политиком и критиковала “прекомјерни патриотизам”.

Написала је да, када је неко пита одакле је, каже да је Бечлијка.

“Драги Аустријанци, нисте ништа допринијели томе да се осјећам Аустријанком”, поручила је Станићева.

“Овдје сам рођена, али и поред тога ову земљу никада нећу назвати домовином. Аустрија је земља у којој је моја пријатељица из младости Н. престала да буде моја пријатељица, јер њена мајка није жељела да се игра са ‘дјететом странцем’. Аустрија је земља у којој су државни службеници понизили мог оца, зато што лоше говори њемачки. Други ђаци у мојој школи нису жељели да им један “Чуш” помаже у исправљању домаћих задатака, иако сам била најбоља у разреду из њемачког и чињенице да је приједлог дошао од наставнице”, написала је она у свом тексту.

Навела је да су се њени родитељи доселили 70-тих година у Аустрију, и да је она рођена у овој земљи, али да никада није припадала Аустрији.

Према њеном мишљењу Аустрија прави радзор међу становништвом – на једној страни су “ми” и на другој “они други”, а политичарима одлично полази за руком да шире страх од наводних “странаца”.

“Ја сада ту мржњу узвраћам. Мрзим оно што ФПО и ОВП чини поносним на њихову домовину. Ја сам од оних ‘других’, и као дијете сам већ научила да ме већинско друштво не прихвата као Аустријанку”, указује Станићева.

Указала је да ће њени родитељи да кажу да је њима Аустрија много тога понудила, али додаје да она не осјећа никакву обавезу за захвалност тој земљи.

“Мржња коју су Аустријанци раније имали према странцима сада је преусмјерена прије свега на муслимане, који су изложени расизму. Али и поред тога сваки пут када нешто критички кажем на рачун Аустрије добијам поруке мржње”, навела је Станићева.

“Аустријанци ми пишу да сам ‘југо-комунисткиња’ која нема право на политичком мишљење”, додала је она.

Истакла је да када помисли на Аустрију осјећа само фрустрацију и бијес, те је изнијела непријатан сусрет са једним Аустријанцем по имену “Волфи”, који јој је, када је имала свега 12 година, објаснио да, небитно колико добро говори њемачки, никада неће бити права Аустријанка.

Преко друштвених мрежа изложена је порукама мржње, а десничарски сајт “unzensuriert.at” у њеном тексту види “блаћење Аустрије”.

Ауторка је преко твитера одговорила свима који су кренули да је блате.

“Доспјела сам на ‘unzensuriert‘. Зашто? Зато што критикујем расизам. Вјероватно ћу искључити мобилни. Десничари покушавају жене са политичким ставом да ућуткају. Какав је то покварени свијет”, поручила је она.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime