Crna Gora se ne smiruje: Građani i večeras u molitvenim šetnjama

U Crnoj Gori se nastavljaju molitvene šetnje u znak protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je od 8. januara na snazi.

Podsjetimo, odlukom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, odlučeno je da se litije i molebani održavaju četvrtkom i nedeljom.
Mojkovčani litiju krenuli iz rodnog mjesta premijera Markovića

Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je bio prepun, a više od 20.000 hiljada vjernika sa platoa Hrama Hristovo Vaskrsenja krenulo je u molitveni hod.

Litiju je predvodio rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej stavrofor Gojko Perović. Tokom šetnje nisu bile istaknute niti nacionalne niti partijske zastave.

Obraćajući se građanima ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, Perović je kazao je da ove “svetinje nemaju zemaljsku cijenu.”

“Mi smo djeca ove zemlje koja ne daju svetinje. Iz vlasti nas ne razumiju, ne razumiju naše šetnje već nas nazivaju neprijateljima države. Svaki pametan vladar odvaja od svog blaga i stavlja na najviši vrh i najprostraniju poljanu ambasadu nebeskog carstva koje su zaštićene”, rekao je Perović.

Nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti iskazali su večeras i građani Nikšića, Pljevalja, Berana, Bijelog Polja, Tivta, Herceg Novog, Plužina, Žabljaka…

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime