Kako ne mo'š da razumeš: Riješena misterija čuvenog videa

O legendarnom snimku od prije nekoliko godina, u kojem su mještani pokušali da objasne novinaru Miodragu Popovu po kom principu funkcioniše vodenica i dalje se priča.

Na Jutjubu nalazi se klip upravo tog segmenta, gdje su gledaoci pokušavali na sve načine da uhvate nit i shvate šta je to dram, koliko vodenica ima kamenova, koliko jedan kamen sadrži litara, a sve je kulminiralo pitanjem mještana upućeno novinaru – “Kako ti nije jasno?”.

Međutim, veo te misterije konačno je podignut, pošto se pojavila internet stranica koja je zapravo kalkulator koji izračunava konverziju za sve te pojmove koji su dugo zbunjivali građane.

Šta je u stvari šta?

Ukoliko bismo pokušali da objasnimo narodskim jezikom šta je šta, to bi otprilike izgledalo ovako:

Vodenica ima sedam kamenova svaki kamen ima četiri litra, što je ukupno 28 litara. Tih 28 litara predstavlja 100 odsto vlasništva vodenice. Svaki od vlasnika vodenice ima vlasnički udio koji se izražava u litrima. U odnosu na vlasnički udio svaki od vlasnika uzima odgovarajuću količinu brašna u jednom periodu, tj. mjesecu.

Mjesec je u stvari period koji traje 28 dana tokom kog svaki od vlasnika uzme količinu brašna koja mu pripada prema vlasničkom udijelu u vodenici.

Jedan litar = 100 drama = sedam dana = 168 sati tokom kojih vlasnik tog litra uzima procenat brašna od onoga ko koristi vodenicu tokom jednog mjeseca.

Jedan dram = 1.68 sati mljevenja brašna za koje vlasnik tog drama uzima procenat tokom jednog mjeseca.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime