Златко Андрошевић: Пао сам у намјештаљку задарске полиције!

Златко Андрошевић, 44-годишњи бивши помоћник шефа јединице криминалистичке полиције дистрикта Брчко, правомоћно је осуђен на Жупанијском суду у Загребу на двије године затвора за шверц килограма кокаина којег је личним аутомобилом пренио из БиХ у Хрватску.

Андрошевића је ухапсила задарска полиција 23. окробра прошле године на аутоцести А1 у близини наплатне постаје Масленица (Маруне) у Аудију А3 босанских регистарских ознака, у власништву његовог пријатеља Срђана Вукадиновића.

Само три мјесеца касније, 30. јануара 2019., суткиња Општинског суда у Задру Ивана Параћ Кришто Андрошевића је осудила на три године безувјетног затвора. Андрошевићев одвјетник из Сплита Маријо Вуковић уложио је жалбу на првоступањску пресуду сматрајући да је изречена казна престрога те да је криво утврђено чињенично стање. Задарско Државно одвјетништво се жалило пак да је санкција прениска, јер се радило о међународном кријумчарењу дроге, о већој количини тешке дроге која на тржишту вриједи око 600 тисућа куна, те особи која је у том тренутку била високи полицијски дужносник сусједне земље, која је требала проводити законе и осигурати њихову примјену, а он се својим понашањем заправо грубо наругао државноправном поретку Федерације БиХ, али и Хрватске.

Међутим, предсједница судског вијећа Жупанијског суда у Загребу Лидија Видјак одбацила је жалбу одвјетништва, а жалбу Андрошевића дјеломично усвојила смањивши му казну с три на двије године затвора.

Правомоћну пресуду суд је донио 23. травња ове године, свега шест мјесеци након Андрошевићевог ухићење, готово у рекордном року. Како се у издржавање казне убраја и вријеме које је провео у истражном затвору, гдје борави од 23. листопада прошле године, Андрошевић ће у затвору провести још највише 10 мјесеци, односно највјеројатније ће бити пуштен истеком двије трећине казне, након 16 мјесеци, негдје почетком 2020. године.

Андрошевић се пред судом бранио на врло занимљив начин. Казао је да је кокаин преносио из БиХ у Хрватску јер је био уцијењен од стране непознатих особа које припадају међународној криминалној удрузи. За њих је рекао да су опасни, да их се боји те да чак и кад би знао које су то особе не би смио то открити. Уцјењивали су га, како је рекао, снимљеним фотографијама њега и жене с којом је пријатељевао мимо брака, а она није јавна особа. Пријетили су му да ће компромитирајуће фотографије показати његовој жени с којом има дијете, а тада се налазила у другом стању.

Уцјењивачке слике добивао је на мобител, али их није сачувао јер се наводно бојао да их супруга не би видјела. Поруке је добивао на особни, а не службени мобител, с више непознатих бројева, у раздобљу од посљедња два-три мјесеца прије почињења казненог дјела.

Андрошевић је такођер рекао да је кокаин у пријатељев ауто ставила њему непозната особа испод сувозачевог сједала, заједно с криптираним мобителом. Речено му да је пакет превезе у Хрватску, те да ће нека њему непозната особа дрогу преузети на првој бензинској станици иза Бенковца. Казао је да за тај посао није добио никакву накнаду, а границу је прешао на пријелазу Орашје – Жупања. Кад је био заустављен од стране задарске полиције, дрогу им је предао добровољно, признајући одговорност за казнено дјело које му се ставља на терет.

Износећи своју обрану Андрошевић је рекао како сматра да се у овом случају чак ради о намјештаљци против њега, то јест да је ПУ задарска запримила дојаву да заустави баш његово возило. Андрошевић међутим за цијелу своју обрану није изнио никакав доказ, као ни доказе за полицијску завјеру против њега, па му првоступањски суд није поклонио повјерење, сматрајући да је његова обрана нелогична, неживотна, неуједначена и контрадикторна, па стога и неистинита.

На професионалној позицији на којој је био не би смио бити лака мета уцјењивача, сматрао је суд, и било би логично да је особа с његовим статусом, контактима, вјештинама и знањима те доступним информацијама морала наћи начина ријешити једну такву уцјењивачку ситуацију, ако је постојала, без да почини казнено дјело с међународним елементом.

Односно, како све то говори како би као дипломирани правник и полицајац с 23 године радног искуства, умањио своју одговорност за покушај шверца и препродаје кокаина с циљем да на томе заради.

Међутим, виши суд у Загребу имао је више сућути за Андрошевића. Његово признање да се сматра кривим и да би најрадије, да може, вратио вријеме у односу на своје поступке, кајући се због почињеног, дојмило је предсједницу судског вијећа Лидију Видјак. “Управо овакав став окривљеника према својим радњама указује на критичност према властитим поступцима, а чињенице да се ради о особи зреле животне доби који до сада није долазио у сукоб са законом те његов обитељски статус, указује да се ради ипак о мањем ступњу кривње него што је то утврдио првоступањски суд”.

Жалба државног одвјетништва је у потпуности одбачена, а Андрошевићу тако казна смањена за годину дана затвора.

Границу прелазио због Euro Jackpota

Андрошевић има држављанство БиХ и Хрватске, био је припадник ХВО-а и војни је инвалид, а право на војну мировину намјерава остварити у Хрватској, јер је сигуран да више неће моћи радити у босанској полицији. Казао је да има мјесечна примања око 7.500 куна, да је подстанар, и једина имовина му је аутомобил Опел Астра. Границу Хрватске и БиХ прелази мјесечно и по десет пута, а разлог тако честих долазака је што игра Euro Jackpot. Барем једном тједно ишао би купити листић у Хрватску, а к томе има и ближу родбину у Гуњи.

10 мјесеци за ‘траву’ од 12 центиметара

Двије године затвора за “казнено дјело против здравља људи – неовлаштене производње и промета дрогама”, неуобичајено је мала казна, донесена у рекордном року. На овај начин, сматрају наши суговорници из правосудних кругова, суд шаље криву поруку, поготово кад се успореди с пресудама других судова за казнена дијела везана уз дрогу. Примјерице, Опћински суд у Крижевцима је 2017. досудио 10 мјесеци безувјетног затвора мушкарцу којем је у кући пронађена једна стабљика марихуане висине 12 центиметара, Хуанито Луксетић је 2017. добио двије године безувјетног затвора на Опћинском суду у Ријеци јер је као обољели од мултипле склерозе узгајао индијску конопљу у врту (15 килограма), а Давид Круљац, син умировљеног генерала Младена Круљца, у српњу 2018. добио је на суду у Загребу 730 сати добротворног рада и 200.000 куна казне за 4,5 килограма марихуане, 28 грама кокаина, уз пронађених 10.500 куна, 117 тисућа еура, дигиталну вагу и уређај за прешање…

 

 

 

 

(zadarski.hr)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime