За салмонелу у сладоледу нико није крив?

У времену од 14-19. септембра у Брчком је код четири особе откривено тровање салмонелом. Први случај је Јавном здравству пријављен од стране Инспектората те су надлежни у складу с тим и реаговали на терену.

Тражећи повезнице између троје дјеце и једне одрасле особе заражених салмонелом утврђено је да су сви конзумирали сладолед истог произвођача, односно у истом објекту. Слиједом тога су извршене анализе којима је утврђено присуство салмонеле у сладоледу те је налаз прослијеђен Инспекторату који треба предузети наредне кораке. Из Јавног здравства тврде да је закон предвидио редовне мјесечне контролне хране за произвођаче и објекте који храну дистрибуирају купцима. Обзиром да сви немају лабораторије на располагању већ је годинама на снази договор да тај посао за њих чини Јавно здравство.

- Reklama -

“Наша екипа оде, узме узорке, достави у нашу лабораторију и контролише их једном мјесечно. Уколико искрсне нешто ванредно на захтјев инспекције ми то радимо по потреби и више. У љетном периоду много више пажње обраћамо на сладолед. Све објекте смо контролисали једном мјесечно и до сада није било проблема по стандардима који су неопходни за контролу” рекла је прим. др. Анђа Николић, шефица Пододјељења за јавно здравство.

Контролу здравствене исправности хране у Дистрикту врши санитарна инспекција, како редовно тако и по пријавама. Од почетка године рађено је око 30 анализа и сви су налази били уредни осим код једног млијека те је произвођачу забрањен откуп, те на једном узорку воде из локалног водовода тврде из Инспектората. Када је у питању процес доставе хране до и из угоститељског објекта присутна је, чини се, недовољна контрола.

“Ветеринарска инспекција у том дијелу ради. Морам признати да то до краја нисмо испратили. Једним дијелом се контролише али је превелики број субјеката и не могу рећи да ли је све у реду” рекао је Фрањо Стјепановић, в.д. главног инспектора у брчанском Инспекторату.

 

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime