Вратио се из Њемачке у Брчко и прозводи скупоцјене тепихе од алпакине вуне

Повратак у домовину, након скоро двадесет година проведених у Њемачкој није нимало једноставна одлука.

У одређеној старосној доби предузетнику добра пословна иницијатива, подржана страном инвестицијом, само помогне да би се савладао страх од неизвјесности, пословног и егзистенцијалног ризика и свега осталог што једног повратника чека. Ово каже власник фирме Teutonia Aplacas, Един Мехмедовић који се прије дест година вратио у Босну и Херцеговину, како би реализовао пословну иницијативу аустралијских фармера тј, отварања фарме и карантена за Алпаке у Брчко дистрикту. За неупућене, Алпака је је једна врста мале ламе, прелијепа животиња са најцјењенијом вуном на свијету.

“Пословна идеја је била направити фарму на прагу Еуропе, и продавати директно мањим узгајивачима младунчад узгојену на нашој фарми. Влада Дистрикта је ово подржала, окарактерисала као добру пословну инвестицију и за рекордно вријеме обезбиједила 60 хектара земље за фаму по најбољим условима у близини града. Нажалост, то се није успјело реализовати исључиво због правних ограничења да извозимо живе животиње из БиХ у ЕУ”, прича Мехмедовић, који је морао урадити рероганизацију фирме и 2013. године почиње умијесто узгоја животиња бавити ће прерадом алпакине вуне.

“Прво смо почели производити јоргане, јастуке и надмадраце, које и данас највише извозимо у неколико земаља ЕУ. Са теписима смо почели нешто касније и ради се о 100 посто ручној, квалитетној изради у три технике: ручно-чворани теписи, ћилими и бербери, тј. поњаве. Израда тепиха и ћилима је црпила богату традицију ткања и ручног чворања тепиха на овом подручју”, прича Мехмедовић, појашњавајући нам да управо код ових производа приликом додира до потпуног изражаја долази сва дивна, свилеканста мекоћа алпакине вуне.

Њихове производе можете купити у региону у Леснина центрима Словеније, Хрватске и Србије под властитим брендом Gold Alpaca. Малопродају за Босну и Херцеговину још немају те су како каже Мехмедовић у потрази за адекватним малопродајним мјестом у Сарајеву.

„Производни асортиман управо проширујемо деком за расне коње испуњеном алпака вуном, те заштитном деком за кућне љубимце, за почетак псе“, каже Мехмедовић, наводећи како је поносан на свој досадашњи рад, као и на учешће на престижном сајму Maison&Оbjet у Паризу 2018. године.

 

 

 

(akta.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime