Влада усвојила Програм самозапошљавања за 2018. годину

Влада Брчко дистрикта БиХ окончала је 48. редовну сједницу на којој је усвојила Програм самозапошљавања за 2018. годину у износу од 500.000 КМ.

Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу, казао је да је лимит средстава по субјекту за ову годину 15.000 КМ.

„Ми смо у овој години за те намјене у буџету обезбиједили 500.000 КМ. С обзиром да у Заводу за запошљавање Брчко дистрикта БиХ постоји нешто неутрошених средстава из претходних година данас је дата сагласност да Завод покрене процедуру и да 77.800 КМ усмјери у програм самозапошљавања што значи да ће укупан фонд бити 577.800. конвертибилних марака”, истакао је Гудељевић. Он је додао да је, када је ријеч о самом Програму, разлика у односу на прошлу годину та што неће бити дијела за пољопривреду, јер сада имамо нови програм за пољопривреду који, такође износи 500.000 КМ. До сада је 248 предузетника кренуло са радом средствима из овог програма, а очекујемо да ће бити још 35 до 40 нових правних субјеката”, казао је Гудељевић.

Влада Брчко дистрикта БиХ започела је и 49. редовну сједницу на којој је усвојила Одлуку о усвајању Програма утрошка средстава за суфинансирање пројеката које финансира Европска унија и други донатори.

Делфа Дејановић, шефица Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу, казала је да ће четири организације из Брчко дистрикта БиХ добити новчана средства.

„Одјељење за европске интеграције и међународну сарадњу у буџету за 2018. годину има на располагању 50.000 КМ за суфинансирање оваквих пројеката. Крајем шестог мјесеца Влада је усвојила одлуку о критеријумима и након тога ми смо расписали јавни позив и именована је комисија за одабир која је на основу бодовања дала приједлог Влади, а који је данас усвојен. По позиву пријавило се пет невладиних организација. Један приједлог је био неблаговремено поднесен тако да су четири приједлога прошла, а ријеч је о ОЦ „Вермонт“, Црвеном крижу/крсту Брчко дистрикта БиХ и ОЦ „Прони“,

који су добили по 15.000 КМ, и Бициклистичком клубу „Свети Николај“, који је добио 5.000 КМ“, казала је Делфа Дејановић.

На данашњој сједници усвојен је и Програм утрошка средства за додјелу грантова невладиним организацијама у Одјељењу за стручне и административне послове, седми дио.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime