Влада разматрала Информацију о стању у привреди у дистрикту Брчко

Влада Брчко дистрикта БиХ примила је к знању Информaцију о стању привреде на подручју Брчко дистрикта, с освртом на учинке подстицаја који се исплаћују привредним субјектима, и упутила Информацију у скупштинску процедуру.

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Перо Гудељевић истакао је да је јуче у Сарајеву одржана конференција Свјетске банке гдје су изложени основни макроекономски показатељи земаља западног Балкана.

„Оно што сам јутрос на сједници истакао је то да се Брчко према информацији са јучерашње конференције ни по чему значајно не разликује од окружења. Област у којој имамо искорак је да од 2008. Године, када је била економска криза, ниједна од земаља није вратила ниво броја запослених. Брчко има 1.300 радника више него 2008. године и ту смо бољи од осталих. То је резултат различитих мјера које је Влада у међувремену предузимала. Слаба тачка привреде у Брчком је најнижи просјек нето плате у односу на ентитете, гдје смо анализом дошли до података да реални сектор има још увијек врло ниске плате“, рекао је Гудељевић. Он је додао да Влада у том сегменту предузима одређене мјере и већ покреће припрему закона којим ће се смањити неопорезиви дио тако да би се, како је истакао, плата нешто повећала али и истакао да такође и реални сектор, уколико жели да задржи раднике, мора повећати просјечну плату.

Када су у питању циљеви који су постављени у Информацији која се нашла пред члановима Владе, констатовано је да Брчко нема успостављене механизме којим би могло управљати процесима на начин довођења предузећа која ће организовати посао на подручју дистрикта и запослити домаће становништво.

„Треба имати на уму да у модерно вријеме нема више занимања или таквих предузећа која масовно запошљавају људе, али да се још увијек могу наћи одређена занимања која то могу пружити. Хендикеп Брчко дистрикта БиХ је у томе што немамо пословну зону како бисмо могли понудити боље услове од остатка БиХ и један од приоритета који је постављен као задатак у овој информацији је доношење закона о пословним зонама и успостављање пословних зона како би се та прича покренула са мртве тачке“, додао је Гудељевић и истакао да је закон већ припремљен и да ће се ускоро наћи на сједници Владе.

Он је додао да је у посљедњих десетак година више од 76 милиона конвертибилних марака директно уплаћено на рачуне предузећа у Брчком путем подстицаја, али да то нема за резултат повећање броја радних мјеста. Како је истакао Гудељевић, мјере Владе попут програма самозапошљавања, посебног програма запошљавања посредством Завода за запошљавање и нова мјера у Закону о подстицајима која је кренула прошле године доприносе повећању броја запослених.

„Нема природног прираста броја запослених јер се предузећа, без обзира што остварују пуно веће приходе, не одлучују или немају потребу да запошљавају нове људе“, истакао је Гудељевић.

Он је додао да је за побољшање стања у привреди, у сам врх приоритета стављена израда закона о пословним зонама, затим коришћење Закона о јавно-приватном партнерству како би се приватни капитал и идеје могле једноставно искористити за задовољење различитих друштвених потреба у Брчком, попут рецимо изградње аутобуске станице.

„У оквиру приоритета је и измјена Закона о јавној имовини гдје простор као најважнији ресурс дистрикта треба ослободити и наћи законска рјешења да би ти простори могли бити стављени у функцију. Један од приоритета је и доношење свеобухватне стратегије развоја Брчко дистрикта БиХ, али не на начин као до сада него да она буде праћена кроз буџетско планирање“, закључио је Гудељевић.

Влада је на данашњем, другом наставку 59. редовне сједнице усвојила Приједлог одлуке о утврђивању надлежности комисија, општим и посебним критеријумима за утврђивање корисника стамбеног збрињавања у оквиру пројекта „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења- ЦЕБ II”. Усвојен је Приједлог одлуке о давању сагласности за ангажовање једног извршиоца за обављање посебних послова у Одјељењу за европске интеграције и међународну сарадњу, Приједлог закључка у вези са Нацртом споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Пољске о сарадњи у области културе, образовања, науке и младих као и Закључак у вези са Нацртом меморандума о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства трговине Народне Републике Кине.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime