Veći broj testova: Probno pušten u rad novi PCR kabinet u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, njegov zamjenik Anto Domić i šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo dr. Anđa Nikolić posjetili su danas novi PCR kabinet koji je smješten na mjestu bivšeg kino „Oslobođenja“ u Brčkom, a koji će od ponedeljka zvanično početi sa radom.

Riječ je o otvorenom tipu PCR-a gdje su danas izvršena probna testiranja. Puštanje u rad jednog ovakvog kabineta zahtjevalo je i posebno osposobljavanje prostora, obuku kadrova ali i instaliranje same opreme, na čemu se intenzivno radilo u proteklom periodu.

- Reklama -

PCR kabinet će biti od velikog značaja za lokalnu zajednicu jer će se vršiti veći broj testiranja i, što je veoma značajno, rezultati testova će biti završeni u kraćem roku, najkasnije jedan dan od uzimanja uzorka, za razliku od trenutne situacije kada se uzorci šalju u Tuzlu i na rezultate se čeka po nekoliko dana.

Na taj način prije će biti otkrivena inficirana osoba, što će značiti i bržu reakciju, stavljanje zaražene osobe pod nadzor i prekidanje daljih kontakata inficiranog lica, što je od presudnog značaja je za sprečavanje širenja pandemije.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime