Усвојени програми утрошка грантова

Влада Брчко дистрикта БиХ на 23. ванредној сједници усвојила је Програм утрошка грантова мјесним заједницама, невладиним организацијама и удружењима грађана који се издвајају из Одјељења за стручне и административне послове.

Говорећи о броју грантова и износу новца на конфенцији за новинаре, Срђан Блажић, шеф овог одјељења подсјетио је на два програма на основу којих се издвајају грантови.

“У Програму утрошка грантова за мјесне заједнице, невладине организације и удружења грађања издвојили смо нешто више од 200.000 конвертибилних марака за 45 правних субјеката. Остало је још неколико субјеката из овог програма који нису поднијели захтјев и они су обавјештени о потреби да то учине”, истакао је шеф Блажић.

Он је подсјетио да је за Програм утрошка средстава по јавном позиву обезбијеђено 186.000 марака за невладине организације од чега је 50 одсто било издвојено омладинским организацијама, а преосталих 50 одсто осталим организацијама.

“Комисија је одрадила захтјевани посао, тако да су пројекти 20 омладинских организација прихваћени и уговори са њима биће потписани у наредних десетак дана”, истакао је Блажић.

Чланови Владе Брчко дистрикта БиХ на 23.ванредној сједници примили су к знању Информацију о испуњењу мјера из Акционог плана за провођење мјера из реформске агенде у периоду 2015-2018. година коју је представила Делфа Деановић, шефица Одјељења за европске интеграције.

“Испуњавајући обавезу о редовном информисању Владе и Скупштине Брчко дистрикта о испуњењу мјера из Акционог плана који је произашао из реформске Агенде, Одјељење за европске интеграције данас је упознало овај орган о чињеници да је од 62 предвиђене мјере, Брчко дистрикт већ испунио шест, 34 мјере радимо, неке се раде континуирано, а нажалост 21 мјеру још нисмо започели. Иначе, средњорочним програмом приоритета предвиђено је 286 мјера, од којих су 22 завршене”, прецизирала је шефица Деановић.

Како би се убрзао процес испуњавања обавеза Брчко дистрикта данас је закључено на сједици Владе да се у наредних 15 дана одржи посебан Колегиј Владе посвећен испуњавању обавеза из реформске Агенде.

Осим ванредне, одржан је и пети наставкак 27. редовне сједнице на којој је разматрана и, уз више закључака, усвојена Информација о утрошку грантова од 2014. до 2017. године. Такође разматрана је и Информација о распуштању Колективних центара по основу тзв. ЦЕБ пројекта који за његову реализацију подразумјева грантовска средства Европске комисије и кредит који већ враћа Брчко дистрикт.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime