Усвојен програм самозапошљавања са акцентом на младе апликанте

Влада Брчко дистрикта БиХ одржала је 67. редовну сједницу на којој је усвојен Програм самозапошљавања на подручју Брчко дистрикта БиХ у 2019. години.

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Перо Гудељевић рекао је да је за овај програм издвојено 500 000 КМ, те да је усаглашено да треба повећати износ средстава, већ од наредног буџета.

„Претходних пет година Влада, у сарадњи са Заводом за запошљавање, спроводи поменути програм. Подаци показују да су ефекти добри, те да постоји 269 предузећа која су опстала на тржишту и запослила додатни број људи, а која су покренута кроз овај програм. То је 91% од свих одобрених апликаната“, истакао је Гудељевић. Он је додао да је програм на сједници Владе коригован те да је стављен акценат на младе.

„У критеријумима смо навели да предност при избору апликаната имају млади до 30 година. Кориговали смо још једну одредбу те ће лица млађа од 18 година, а која су радно способна, моћи учествовати у програму. У наредним данима биће расписан јавни позив. Они који нису, проћи ће обуку, направити бизнис планове, а комисија ће вршити њихову евалуацију и оцјену“, објаснио је Гудељевић.

На данашњој сједници усвојен је Извјештај о реализованом Програму субвеницонисања дијела камата на кредите предузећима, предузетницима и носиоцима пољопривредних газдинстава на подручју дистрикта Брчко као и Програм за текућу годину у вриједности од 1 800 000 КМ.

„Програм субвенционисања дијела камата спроводи Развојно-гарантни фонд Брчко дистрикта БиХ. Одјељење је формални предлагач. С обзиром да се средства исплаћују за годину уназад данас смо усвојили извјештај за 2017. годину. Влада је у оквиру расправе потенцирала питање субвенционисања куповине прве непокретности за младе људе. Ми већ имамо одлуку која се односи на то. Остаје да се у буџету предвиде средства за те намјене и да се направи квалитетан програм који би омогућио младима да им куповина прве непокретности буде олакшана“, додао је Гудељевић.

Чланови Владе усвојили су Приједлог одлуке о одобравању Програма утрошка средстава са позиције грантова непрофитним и другим организацијама за 2019. годину у Одјељењу за стручне и административне послове – Пододјељење за подршку мјесним заједницама, невладиним организацијама и удружењима грађана, по јавном позиву. За ове намјене из буџета дистрикта Брчко издвојено је 120 000 КМ.

Срђан Блажић, шеф Одјељења за стручне и административне послове, рекао је да је ово једини јавни позив на нивоу цијеле Владе који се спроводи по унапријед одређеним критеријумима и областима које су дефинисане стратешким и акционим документима.

„У претходном периоду је био расписан јавни позив за невладине организације и удружења грађана да предају своје пројекте и програме из области проблематике младих, јачања цивилног друштва и борбе против корупције. Комисија је оцијенила пристигле пројекте и 22 организације су задовољиле предвиђене критеријуме, од укупно 36 пријављених“, закључио је Блажић.

На 67. редовној сједници усвојена је и Одлука о измјени Одлуке о именовању службеника Брчко дистрикта БиХ из Одјељења за јавни регистар за сарадњу са дијаспором те Приједлог закључка о давању сагласности на достављени Програм образовне и културне сарадње између Министарства цивилних послова БиХ и Министарства људских ресурса Мађарске.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime