У Брчком регистровано преко четири хиљаде комада оружја

Званични подаци министарстава унутрашњих послова говоре како су у Босни и Херцеговини прошле године легално регистрована 278.272 комада оружја.

Отприлике сваки 12. становник БиХ легално је наоружан уколико се узму у обзир већ застарјели подаци из посљедњег пописа становништва.

- Reklama -

У извјештају су наведени и подаци за Брчко дистрикт који говоре како је прошле године регистровано 4.010 комада оружја. У поређењу с подацима о броју становника може се доћи до закључка да је сваки 21. становник Брчко дистрикта наоружан.

Према најновијим подацима, у Брчко дистрику је регистровано око 4.700  комада оружја, каже Гордана Буха, шеф Одсјека управно – правних послова и логистике Полиције Брчко дистрикта.

Посебно је важно истаћи како је немогуће издвојити прецизне податке у односу на попис становништва и то због различитих методологија, али и промјене података у периоду од 2013. до 2019. године (број умрлих, број пунољетних особа, држављана који су одселили и слично).

Буха је подсјетила власнике оружја да 30 дана прије истека дозволе за држање оружја морају поднијети захтјев за продужетак те дозволе. У супротном подноси се прекршајна пријава, затим слиједе казне које нису мале и крећу се око 800 марака и на крају одузимање оружја.

Законом су прописани услови по којима се оружје може држати само у металним или дрвеним сандуцима који су обезбијеђени и који нису приступачни члановима породице или трећим лицима.

Посебан је поступак за давање одобрења за ношење оружје и ту је законом таксативно набројано када једно ливце може носити оружје.

Гордана Буха је и овом приликом позвала грађане дистрикта да сво оружје које нелегално посједују предају полицији на уништење или сведу у законске оквире, напомињући да за то неће сносити никакве санкције.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime