Supervizor Skenlan u posjeti JP “Komunalno Brčko”

Nakon što je u julu prošle godine prvi put posjetio JP “Komunalno Brčko”, supervizor za Brčko Majkl Skenlan ponovo je juče, sa saradnicima, imao sastanak sa menadžmentom preduzeća.

I ovaj put centralna tema bila je nabavka električne energije za Brčko distrikt BiH i iznalaženje načina kako ovaj problem riješiti dugoročnije, umjesto što se svake godine, pred kraj poslovne godine, radi na traženju rješenja za što povoljnije uslove kupovine električne energije od dobavljača.

- Reklama -

Iako je nabavka električne energije za 2020. godinu riješena još u oktobru prošle godine, supervizor je izrazio bojazan da će ovaj postupak iz godine u godinu biti otežan, posebno jer je električna energija, kao berzanska roba, izuzetno skupa.

Supervizor je istakao da se intenzivno radi na donošenju Zakona o obnovljivim izvorima, novog Zakona o električnoj energiji i Zakona o energetskoj efikasnosti, koji bi trebalo da donesu određena poboljšanja u poslovanju preduzeća.

Takođe, sa supervizorom Skenlanom razgovarano je i o potrebi izgradnje novih trafostanica zbog priključenja novih poslovnih subjekata tokom predstojeće realizacije poslovne inicijative koju Studen Holding, zajedno sa Vladom Distrikta, namjerava da implementira na teritoriji Brčko distrikta BiH. S obzirom da JP “Komunalno Brčko” nije u prilici da finansira ove investicije u javnoj infrastrukturi, zaključeno je da je potrebno ove stavke uvrstiti u Budžet Distrikta.

Supervizor je obećao svoju punu podršku u radu JP “Komunalno Brčko” i nastavak saradnje.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime