Sofrenovići proizvode 800 litara mlijeka dnevno: Krave nose imena pjevačica

Porodica šezdesetsedmogodišnjeg Nedeljka Sofrenovića iz Obudovca živi od poljoprivrede, odnosno od prodaje mlijeka njihovog stada goveda.

Ono što je zanimljivo u porodici Sofrenovića jeste da svaka krava ima svoje ime koje su davali njihova djeca i unučad. Krave nose imena poznatih estradnih pjevačica kao što su Stoja, Ceca, Indira, Severina.

Nedeljko se plaši da se neko ne naljuti zbog imena, ali ističe da su ona data u dobroj namjeri, jer ih djeca vole i kada maze krave pjevaju im.

On se počeo prvo baviti povrtlarstvom, zatim je hranio bikove, a sada deset godina uzgaja krave. Pet godina drži do 100 grla goveda, od toga 50 muznih krava, nešto junica, a teled ostavljaju za priplod.

“Seljak nije izabran da puno pametuje, nego da radi posao koji je jedan od težih, ali se redovno plaća. Ne znam kako će biti dalje – sada je podnošljivo. Mislim da će neko od ‘podmlatka’ nastaviti ovaj posao. Imamo mehanizaciju, a aplicirali smo kod Ministarstva poljoprivrede za traktor”, kaže Nedeljko.

Na dnevnom nivou Sofrenovići dobiju od 750 do 800 litara mlijeka, mada ne od svih muznih krava. U dva dana dolazi mljekar i dajemo oko 1.600 do 1.700 litara mlijeka.

“Mjesečna proizvodnja je veća od 20.000 litara mlijeka, a sarađuju sa mljekarima u Dubici, jer je to ozbiljna kuća koja nema problema i redovno plaća”, navodi Nedeljko za Srnu.

Porodica Sofrenović obrađuje 32 hektara zemlje, od čega 25 hektara kukuruza i pet hektara postrnog kukuruza, zatim 100 duluma djeteline, trava, pšenice. Deset hektara uzeo je pod zakup i obezbjeđuje hranu za svoje ljubimce.

“Koliko možemo – radimo sami. Radnika nema. Oni dođu i probaju da rade, ali ubrzo kažu da je to velika obaveza. Problem je što stalno moraš biti uključen u posao, živa je stoka, svašta se dešava kada paziš, a pogotovo ako se ne pazi”, objašanjava Nedeljko.

Sofrenovići broje 11 članova porodice – Nedeljko, supruga, dva sina dvije snaje i petoro unučadi – tri dječaka i dvije djevojčice.

Nedeljkov radni dan počinje u pet ujutro i završava se poslije muže krava u šest ili sedam naveče. Kada nisu kod krava – rade u njivi. Imaju 20 svinja, dvije ovce, kokoši.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime