Скенлан: Модернизација Луке Брчко отвара пут за нове инфраструктурне пројекте

Први замјеник високог представника и супервизор за Брчко, Мајкл Скенлан, поздравио је чињеницу да је Скупштина Дистрикта Брчко на јучерашњој сједници усвојила Споразум са ЕБРД-ом о задужењу намијењеном модернизацији Луке Брчко.

„Међународна заједница међу босанскохерцеговачким властима тражи партнере који су опредијељени за добро управљање и остваривање резултата за добробит својих заједница. Одобривши ову инфраструктурну инвестицију, коју су прије више од двије године подржале све надлежне институције БиХ, власти Брчког су доказале да могу бити поуздан партнер. Што је још важније, и Влада и Скупштина Брчког показали су опредјељење за стварање услова за убрзан развој и просперитет Дистрикта.

Модернизација једине ријечне луке у БиХ отворит ће врата другим инфраструктурним пројектима од јавног значаја, као што су они које финансира Европска банка за обнову и развој, намијењени побољшању водоснабдијевања и збрињавања отпада у Дистрикту. Тиме ће се створити даљи услови за раст привреде и све што је с тим повезано, као што је отварање радних мјеста и пораст прихода којима ће се обезбиједити боље услуге за грађане,“ рекао је супервизор.

У том контексту, супервизор Скенлан подвукао је колико је важно финализирати и друге кључне краткорочне приоритете. У том смислу, усвајање буџета за 2019. годину до краја овог мјесеца је императив како би се осигурало несметано функционирање институција Дистрикта и пружање јавних услуга. Други важни задаци су потпуно увођење фискалних каса до краја јуна, чиме ће се ојачати борба против сиве економије, учврстити владавина права и остварити већи приходи за јавне услуге. Још ове јесени требало би усвојити и побољшани закон о буџету, којим ће се унаприједити фискална дисциплина, транспарентност и одговорност у трошењу јавних средстава.

„Брчко има све елементе да буде прича о успјеху. Али само кроз конкретне потезе, као што је јучерашња одлука изабраних званичника, тај тај потенцијал заиста може и остварити за добробит свих грађана Брчког,“ рекао је Скенлан.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime