Potpisan Memorandum o borbi protiv korupcije u zdravstvu Distrikta

U oviru projekata pod nazivom “Izliječimo zdravstvo”, koji se realizuje uz podršku Evropske unije, i to u 15 gradova u BiH, predstavnici Centra civilnih inicijativa Sarajevo i menadžmenta Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko”, potipsali su danas Memorandum o saradnji na sprečavanju korupcije, te jačanja transparentnosti rada ove ustanove.

“Cilj je u naredne dvije godine zajednički raditi na unapređenju sistemskih rješenja u oblastima javne nabavke, sukoba interesa, upravljanja finansijama i ljudskim resursima, jer su ovi segmenti procijenjeni kao najpodložniji za koruptivne radnje”, rekao je predstavnik CCI-a, Asmir Ćilimković.

U ime “Zdravstvenog centra Brčko” Memorandum je potpisao direktor Bolnice dr Dušan Stokić istaknuvši zadovoljstvo uključivanjem u cijeli projekat, jer je jedan od kriterijuma za nivo BiH bio odlučnost ustanove u sprečavanju i dosadašnji rezultati u borbi protiv korupcije.

“Mi unutar svojih kapaciteta činimo značajne napore kako bismo korupciju sveli na najmanji mogući nivo, potpuno svjesni da ona u brčanskom zdravstvu nije ni veća ni manja nego u bilo kom dijelu BiH, pa ni zemaljama regiona. Stoga će nam ovaj projekat pomoći da najkonkretnije ojačamo svoje kapacitete i u ovom segmentu”, rekao je dr Stokić.

Potpisivanju Memoranduma je prisustvovao i glavni kordinator brčanske Vlade Sead Šadić, koji je ujedno i predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije Vlade Distrikta, naglasivši da su u skladu sa Strategijom u borbi protiv korupcije, te Akcionim planom u svim javnim službama i ustanovama u Distriktu određene kontakt osobe, koje će u fokusu djelovanja imati i ove aktivnosti.

“Veoma je važno da je gotovo sve spremno za rad Kancelarije za borbu protiv korupcije u Distriktu, kao usvojen i Zakon o zaštiti zviždača, što je temeljni preduslov da građani bez bojazni i posljedica prijavljuju sve vidove koruptivnih radnji”, naglasio je Šadić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime